Donderdag 4 juli. Een avond over jongens. Met jongens, hun ouders, begeleiders en vakdocenten. Waarom? Om te weten wat ze willen. Want: ze hangen,  ze vervelen zich,  zetten hun muziek hard, zoeken grenzen op, dagen uit. Wat willen ze nou eigenlijk? Waar hebben ze behoefte aan? Het wordt een goed gesprek.

Als eerste komen de jongens zelf aan het woord. “Een rolmodel”, zegt Miquel (16), “dat is wat we nodig hebben. Iemand die met ons meedenkt. Die binnenkomt en vraagt: ‘Wat zijn de ideeën voor vandaag?’ En ons dan helpt om ze uit te voeren.” Ook de andere jongens willen dit. En ze willen duidelijkheid over wat wel en niet mag, met uitleg erbij. Ze willen een boksbal om zich uit te kunnen leven en grenzen waar ze tegenaan kunnen schoppen. Samen regels maken en samen bedenken welke sanctie volgt op het overtreden van een regel. Ze willen fysieke uitdaging bijvoorbeeld door zelf iets te maken, een boomhut, een kabelbaan. Praten op de jongensmanier: elkaar een hand geven en niet meer piepen.

Ouders en begeleiders bieden hulp: Cheryl (docent Engels) wil de jongens helpen in hun zoektocht naar een rolmodel. Rik kan zorgen voor peer-mediation (waarin leerlingen zelf als conflictbemiddelaar op leren treden), jongens krijgen op school de ruimte om hun ideeën uit te voeren en een ouder zal zorgen voor een bokszak, een dartbord en een tafeltennistafel.

Er worden ook nog heel andere activiteiten aangedragen: een cursus edelsmeden, schaken, apps maken, programmeren, filosoferen, taarten bakken, een gastgezin in Alicante, paalkamperen.  Dat laatste staat nu in de agenda, voor het weekend van 4,5,6 oktober. Robin (12) organiseert, met wie meer wil doen,  een paalkampeerweekend. Hij heeft dat al vaker gedaan. Niels en Rik, twee ouders, zullen als begeleiding meegaan.

Eén avond ontlading en op zoek gaan naar wat dan wel kan en mag en mogelijk is voor de jongens. Het resultaat mag er zijn. Dank aan alle aanwezigen voor hun bijdragen!