Woensdag 3 juli. Eén dag en zoveel dingen  te zien en te beleven. Ik geniet ervan om te kijken en mee te doen. Om 9 uur beginnen we met de agenda van de schoolkring. Het gaat onder andere over de invoering van vier schoolkringgroepen. Nu hebben we 3 schoolkringen, 1 voor elke leeftijdscategorie (4-9, 9-12, 12+). Vorige week is besloten om de leeftijden te mixen en vier groepen te maken. Sterre (17) legt uit waarom: “De kracht van de school is juist het leeftijdsverschil. Nu gebruik je die kracht niet. Ik vind het ook interessant om te weten wat Anne Sophie (5) gaat doen.” Door dit argument stemmen uiteindelijk stemmen ook degenen ermee in die aanvankelijk tegen het voorstel waren. We gaan het uitproberen tot de herfstvakantie en evalueren dan hoe het is gegaan.

Dechen is nieuw. Hij ziet in een krat met instrumenten en vraagt: “Mag ik daarmee?” “Ja hoor”, zeg ik, “doe het maar buiten.” Met het krat loopt hij naar buiten en algauw is er een heel orkest dat door de tuin heen en weer loopt.

Intussen is Robin met een stel andere jongens bezig om een kabelbaan te maken tussen het balkon en de boom in de voortuin. Een leuke attractie voor de open middag! Ze bevestigen de kabels, trekken alles strak aan en dan… helaas, blijkt het balkonhek niet stevig genoeg vast te zitten en kan het nog even niet doorgaan. Toch is het geen verloren ochtend: ze hebben intensief samengewerkt, uitgeprobeerd, sterkte en spankracht van de kabels, het balkon en de boom getest en geconcludeerd dat het zo niet werkte. (Aan welke kerndoelen zouden ze allemaal hebben gewerkt?)

Twee stagiaires van de Vrije School, die hun maatschappelijke stage bij ons vervullen, leren ons intussen hoe je moet vilten en hoe je van wol mooie balletjes kunt maken voor een armband. Als ze eenmaal begonnen zijn, haken veel kinderen aan. Kleurig en gezellig.

Jonge jongens kijken hoe de stoeptegels worden neergelegd door de stratenmakers. Tja, sommige dingen blijven nu eenmaal echte jongensdingen…