Een dag op De Vrije Ruimte

EEN DAG OP DE VRIJE RUIMTE

Tussen 8.00 en 9.00 uur kom je binnen en ga je aan de slag met iets nieuws of iets waar je de vorige dag mee bent geëindigd, alleen of samen met anderen. Al spelend leer je. Al luisterend en kijkend leer je, al doende leer je, de hele dag door, onbewust en bewust.

Methodes

We hebben methodes van alle vakken die op reguliere scholen aan bod komen, maar leer je liever op een andere manier -bijvoorbeeld buiten in de natuur, of door het kijken naar filmpjes- dan kan dat ook. We hebben boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen voor alle leeftijden. We hebben muziekinstrumenten, klimdoeken en gymtoestellen. Wat er niet is kan in overleg worden aangeschaft.

Werkbegeleiding

De meeste kinderen starten de dag met een uurtje geconcentreerd werken tijdens werkbegeleiding. De jongsten gaan lezen, rekenen en schrijven. De ouderen volgen een vak als Engels, Chinees, wiskunde, geschiedenis, biologie.

Zelf verantwoordelijk

Leerlingen zijn verantwoordelijk voor hun eigen leerweg: zij bepalen zelf wat ze willen leren, hoe, wanneer en met wie. Ze stellen hun eigen vragen en zorgen zelf dat ze antwoord krijgen. Wie ergens les in wil of hulp nodig heeft, kan altijd op een docent of ander kind afstappen. Leren gebeurt de hele dag vanuit eigen motivatie en nieuwsgierigheid

Tienuurtje, lunch en fruit

Om 10 uur staat er in het souterrain drinken, koek, en rozijnen klaar. Tussen 12.00-13.00 uur (voor de jongsten om 11.30 uur) is er een biologische lunch met brood en beleg, soms soep of pasta, eiersalade of een ander lekker gerecht. Om 14 uur is er voor iedereen fruit.

Eigen plan

Als een leerling Spaans wil leren, een film wil maken, of naar het strand wil gaan, een fietstocht wil maken, of wat dan ook, dan zoekt die leerling naar anderen die mee willen doen en naar de mogelijkheden om het plan te realiseren. Op deze school ondersteunen begeleiders hen in hun zoektocht en de realisatie van de mogelijkheden.

Portfolio

Alles wat een leerling belangrijk vindt om te bewaren als uiting van zijn ontwikkeling wordt toegevoegd aan zijn portfolio. Zowel leerlingen als begeleiders kunnen iets toevoegen aan dat portfolio. Het geeft iedereen die dat wil inzicht in de persoonlijke ontwikkeling van die leerling. Aan het einde van een activiteit of voordat een leerling naar huis gaat, ruimt hij op of maakt hij schoon, zodat de volgende dag alles weer op z’n plek is om direct weer aan de slag te kunnen.

Tussen 14.30 en 15.00 uur (op woensdag tussen 12 en 12:30 uur) gaan de leerlingen naar huis.