2-6 september 2013. Ooit hebben wij een facultatieve week ingesteld aan het begin van het jaar: je mag naar school, maar je hoeft nog niet. Zo kun je langzaam wennen aan het ritme van school, de tijden, de mensen, de gewoonten. Velen komen al even snuffelen, springen op de trampoline, spelen in de speelruimte, schrijven zich in voor activiteiten op het rooster voor de eerste periode (tot de herfstvakantie).

Er is een groot aanbod: van rekenen tot surfen en van gitaarles tot geschiedenis. Het aanbod is tot stand gekomen door inbreng van leerlingen: “Ik wil gitaar leren spelen!”, ouders: “Ik kan Engels geven” (een moeder, native-speaker Amerikaans is) en begeleiders: “Ik houd van taal en vind het leuk en belangrijk om dit over te brengen aan kinderen.” Daarnaast is er veel ruimte voor eigen initiatieven. In de huishoek spelen bijvoorbeeld. Dechen (5 jaar) zet krukjes op een rijtje voor de ingang: “Zo kunnen de rovers niet binnen komen!” “Maar hoe moeten jullie er dan uit?” vraag ik. Er blijkt een geheime onderdoorgang te zijn voor de bewoners. Rowan (6), heeft zichzelf leren lezen in de vakantie. Nu pakt hij elke dag een ander boek en leest zichzelf en zijn zusje voor. Simon (7) kruipt in de bouwhoek, om te bouwen met lego en om in zijn eigen boekenhoekje lekker languit op de fatboy te lezen. Claudia Zwart komt langs om met ons na te denken over de muurschildering bij de trap, waarop ieder een eigen vis of ander waterdier mag afbeelden. Een vis die bij jou past, die iets zegt over wie jij bent op De Vrije Ruimte.

De oudere leerlingen hebben elkaar weer gevonden, kletsen, chatten, luisteren samen naar muziek. Sterre (17) was vorig jaar nog leerling. Dit jaar loopt ze stage op De Vrije Ruimte. Ze helpt met de catering en ondersteunt de begeleiders waar dat nodig is. Zij kent de school van binnenuit, weet wat er leeft en speelt, heeft steeds een luisterend oor voor klein en groot. Wij zijn heel blij met haar!

Ellen heeft het souterrain ingericht. Zij gaat zorgen, samen met Sterre, dat er iedere dag om 10 uur koek en fruit is, om half 12 een lunch en om 14 uur fruit of groente. Alles biologisch! Fijn dat zij dit met zoveel aandacht en liefde doet. Dat is voor ons, de drie vaste begeleiders, geweldig om mee te maken. Dat steeds meer mensen intensief betrokken zijn bij De Vrije Ruimte en meehelpen om er een fijne en veilige plek voor iedereen van te maken.