Vrijdag 23 april. Een korte nacht, want om 7 uur worden we gewekt voor ontbijt met ei. We maken een lunchpakket om mee te nemen naar de paarden in Delfgauw (www.hofstedeoostrijk.nl), waar we al om 9 uur moeten zijn. Het lukt! Een hartelijk welkom met koffie, limonade en Haagse Kakker. Een korte uitleg en dan mogen we naar de paarden. In de eerste stal staan paarden die nog moeten wennen hier, en dat merk je. Sommigen zijn onrustig en erg nieuwsgierig. In de tweede stal is het rustiger; deze paarden zijn hier al langer en kijken niet meer op van een groepje kinderen. Wij gaan de bak in met het paard Iris en paardencoach Corinne. Met zijn allen houden we Iris tegen, zodat ze niet van het gras gaat eten. Goede samenwerking! Daarvoor moesten we zorgen dat ze niet uit de cirkel van touw ging waar ze in stond. Dat was moeilijker, ze zag een gat tussen Paula en Cem en draafde er doorheen.

Daarna mogen groepjes kinderen Iris een rondje laten lopen (hoe krijg je een paard in beweging?) en komen individuele kinderen bij Iris in de bak om te proberen contact met haar te maken. Dit smaakt naar meer, je zou eigenlijk alle kinderen met 1 paard in een bak willen zien, en kijken hoe het paard daarop reageert. Maar het is tijd voor de lunch, en daarna gaan we terug voor een afsluitende ronde.

Op ieder vel met intelligenties heeft Claudia gezet: "Dit wil ik ook leren". Je weet nu wat je kunt, maar wat zou je nog heel graag willen leren? Weer gaan we alle soorten ‘knap’ langs. "Ik wil mezelf wel leren kennen", "Ik wil sommen boven de 10 kunnen maken", "Ik wil natuurknap worden, en eigenlijk ben ik dat nu al een beetje geworden hier", zegt Yanna. Kinderen weten heel goed van zichzelf wat ze al kunnen en wat ze nog willen leren. Het is bijzonder dat ze dat ook zo goed duidelijk kunnen maken. Het waren fijne vuurdagen waarin iedereen het vuur in zichzelf weer heeft ontdekt.