Donderdag 22 april. Beladen met boodschappen voor twee dagen kom ik om kwart voor tien aan bij scouting Hedera in de Delftse Hout, ons onderkomen voor de ‘vuurdagen’. Een tweedaagse waarin we gaan ontdekken waar jouw talent ligt, hoe je dat kunt laten zien, en wat je eigenlijk ook nog graag zou willen kunnen. Claudia (die de kinderen hierin gaat begeleiden, zie www.totara.nl ), Marty en Myriam zijn er al. De kinderen en hun ouders druppelen binnen. De eerste klimboom is al ontdekt. De tent van Mees wordt op het plaatsje achter het gebouw opgezet, bovenop een picknickkleed, want stenen slapen wel erg hard.

Ondertussen heeft Claudia 8 flip-over vellen opgehangen op 8 verschillende plekken aan de muren. Hierop staan de soorten ‘knap’ die je kunt zijn (de 8 intelligenties van Gardner): Beeldknap, woordknap, rekenknap, muziekknap, natuurknap, beweegknap, mensenknap en zelfknap. We lopen met zijn allen langs de vellen. De kinderen weten al snel van zichzelf op welke manier ze knap zijn. Ze zetten hun naam op het vel dat bij hen past en zeggen "het is gewoon zo". Claudia beaamt dat als het voor jezelf zo vanzelfsprekend is, het moeilijk kan zijn om het aan anderen uit te leggen. Door te vragen "geef eens een voorbeeld", "wat vind je zo leuk aan bewegen?" komen we erachter waarom  kinderen zichzelf knap vinden op dat gebied.

’s Avonds treden we op. Ieder laat iets zien van zijn eigen ‘knap’ (of ‘knaps’, vaak zijn het er twee). Jaidyn en Emma dansen (beweegknap), Sjoerd blokfluit (muziekknap), Job doet andere kinderen en begeleiders na (mensenknap), Robin heeft voor iedereen een dier bedacht wat bij die persoon past (natuurknap), Erin legt uit waarom zijn tekeningen altijd anders worden dan hij van te voren heeft bedacht (woord- en beeldknap) en Pepijn laat ons ervaren wat het is om zelfknap te zijn: Ga buiten op de grond liggen, armen en benen gespreid, en kijk naar de sterren: dit ben jij in de kosmos. Fascinerend om te kijken naar al deze bijzondere kinderen met hun talenten, die ze aan elkaar willen laten zien.

De jongsten gaan naar bed. Wij zitten bij het vuur en zingen om 12 uur voor Job en Gijs die 13 jaar worden. Gefeliciteerd!