Donderdag 21 april. De lente is nog maar een maand oud en het is al zomer, zo voelt het vandaag (en deze hele week al). Buiten eieren verven, binnen de Paasontbijttafels dekken met matzes, krentenbolletjes, eitjes en gekleurde hagelslag. Mees doet suiker in champagneglazen: “dat ziet er mooi uit!” We eten samen en ik vang flarden op van een gesprek “…de paus, die is pas beroemd…”. Daarna aan de slag: 30 bordjes en bekers afwassen, filmpjes maken en monteren: dansende potloden en zwevende ballonnen, Engels voor 3 eindexamenkandidaten. De filmmakers gaan met Olivier het bos in voor ‘de grote film’, de film waar ze al het hele jaar mee bezig zijn. Met zijn apparatuur en aanwijzingen gaat het beter dan daarvoor. Ze zijn tevreden met hun 3 opgenomen scènes.

Bjorn komt naar mij toe: kun je helpen met de naaimachine. Na drie dagen tasjes naaien, willen ze nu zelf verder. Bjorn maakt een tasje, Deyk een schort en een slab. Serra naait ook nog een tasje en Rowan (4!) een doekje voor zijn kleine zusje. Rik komt voor de schooltuintjes. Ik ga mee met Bjorn, Tycho en Rowan. Schoffelen, water geven, bietjes en gipskruid zaaien, bordjes erbij zetten. Ze helpen elkaar met gieters dragen, zorgen voor elkaar in de tuintjes, geven elkaar een hand bij het oversteken. Zomaar, uit zichzelf. Het eten van opa Ger staat klaar als we terugkomen: krieltjes met sla en een minislavink. Weer heerlijk!

Dan wil Amina toch ook een filmpje maken. Gisteravond bedacht en een storyboard gemaakt. Nu pakt ze papier, stiften en schaar. Tekent een luchtballon, laat andere kinderen die inkleuren, knipt een achtergrond van bergen, sterren en bliksem. Laat het verhaal beginnen, strooit rijst als regen steeds verder naar beneden. Aan het eind van de middag is haar filmpje klaar. Iedereen voldaan en tevreden. Zoveel gedaan deze week. Ongelooflijk al die mensen die ons willen helpen om onze wensen te realiseren. Bedankt Jeroen, John, Olivier, Nop, Siwi, Margareth, Rik, Marjan, Olga, Karen en alle anderen op wie wij altijd kunnen rekenen.