Maandag 9 mei. Boksen. Opwarmen, stoten, trappen, actief zijn. Kijken naar elkaar en naar de meester. Leren hoe het moet met pads (kussens waar je tegenaan trapt), bokshandschoenen en enorme zware zakken, waar je tegenaan stoot of trapt. Elke week worden ze beter.

Later  lunch op school, verhalen over vakanties, binnen tekenen, buiten voetballen. Stephanie is er. Zij is stagiaire en gaat bij ons haar LIO-stage doen. Vandaag heeft ze een verrassing meegenomen … Ze neemt de jongste kinderen mee naar de jungle.  Als ik binnenkom is de activiteit al in volle gang: “Hebben jullie wel eens een koolmeesje gezien?”, vraagt Stephanie, terwijl ze foto’s van het vogeltje op haar laptop laat zien. Het gaat over vogels en eieren, wie er -behalve vogels- nog meer eieren leggen en hoe groot die eieren dan zijn. Een kort filmpje over een nest jonge merels, met wijd opengesperde bekjes, fel geel: dan weten de vader en moeder waar ze het eten in moeten doen. Geanimeerde discussie over waar vogels nestjes bouwen. Paula: “Mijn moeder kocht een keer een zaadje en deed dat in de grond. Daar kwam een plantje uit. Misschien willen vogels daar wel hun nestje in bouwen!”

Dan komt de verrassing. “Zullen we onze ogen dichtdoen?”  Dat doen ze en als ze hun ogen weer open doen, ligt er voor hen op tafel een heus vogelnestje, van strootjes en paardenharen, met eitjes erin. Wauw!  Uit het nestkastje van Stephanie thuis: De kat was langsgelopen, toen vlogen de ouders weg en die zijn niet meer teruggekomen. Voorzichtig voelen ze aan het nestje: stevig gebouwd. Ook mogen ze om de beurt het bijna niets wegende eitje vasthouden. Graag willen ze zelf ook een nestje gaan maken. Na deze binnenactiviteit gaan ze in het bos op zoek naar geschikt materiaal. Met zakken vol komen ze weer terug. Tycho met een enorme tak: Als je daar een nest van bouwt, kun je er zelf in gaan wonen!