Woensdag 10 april. Het leuke van het werken op een democratische school voor 4-18-jarigen, is dat er ook leerlingen stage lopen en dat wij daar op bezoek mogen gaan. Vandaag ga ik naar Serra (17), die net aan haar tweede stageperiode in De Kruidentuin is begonnen. De Kruidentuin is een natuurvoedingswinkel in Den Haag. Serra mag alle voorkomende werkzaamheden doen. Als ik binnenkom is ze bezig quinoa in de schappen te zetten. “Wat is dat eigenlijk?”, vraag ik aan Serra. Ik ken de naam wel, maar niet het product zelf. “Een soort graan, kijk maar, het staat bij de andere granen”, zegt ze. Ik ben benieuwd hoe je dat dan klaar zou maken… dat komt straks.

Eerst krijg ik van Serra een kop thee en leidt ze me rond in de winkel. Ze wijst de verschillende soorten producten aan, een enorm assortiment eigenlijk als je kijkt naar de ruimte in de winkel. Toch is het er niet overvol. Groenten, zuivel en granen vormen de hoofdmoot. Maar er zijn ook kaarsen, kaarten en schoonheidsproducten. We gaan even zitten en ze vertelt wat ze doet. Ze begint met de binnengekomen spullen in de schappen zetten, helpt klanten, bedient de kassa, ruimt op. Ze voelt zich thuis hier, tussen aardige collega’s en klanten die de tijd hebben. Ik kijk even in een blad over biologisch eten (Smaakmakend) en mijn oog valt op een recept met zwarte quinoa. Laat ik dat vanavond eens eten! Alle ingrediĆ«nten zijn te koop in Serra’s Kruidentuin. Ze helpt me de spullen te vinden en mijn volle mandje reken ik bij haar aan de kassa af. Erg leuk om zo je eigen leerling aan het werk te zien. Nu nog proeven hoe de zwarte quinoa met spinazie smaakt…