Donderdag 11 april. Jongens zijn met Nop (techniekdocent) mee naar zijn werkruimte voor de techniekles. De kleuters (Keiro, Anne Sophie en Rowan), Simon en Tycho zijn naar de techniekwedstrijd in Delft (waarover meer een volgende keer) met hun windmolens en tollen. Zullen ze ze goed laten draaien?

Margareth doet boodschappen en gaat pannenkoeken bakken. Ik zit met de overgebleven leerlingen in de werkruimte voor werkbegeleiding. Hoe gaat dat? Om 9 uur pakken degenen die zich daarvoor hebben ingeschreven hun laatje met spullen en komen ze naar de werkruimte. Daar pakken ze hun spelling-/ reken-/ lees- of schrijfboek en gaan aan het werk. Iedere dag 1, 2 of meer bladzijden zelfstandig werken, met hulp van een begeleider als dat nodig is. Daarnaast volgen de meesten ook nog 1 of meer lessen per week in deze basisvakken. Zo komen ze verder, in hun eigen tempo, op hun manier.

De iets oudere meisjes maken hun huiswerk geschiedenis. Elke week twee paragrafen uit het boek. Ze lezen en maken dit zelf, in de les kijken we het samen na, praten over hoe het was in die tijd en zoeken filmpjes erbij die ons meer erover vertellen. Bijvoorbeeld over de werking van de stoommachine en de kinderarbeid in Nederland. Zo leren we samen.

Ondertussen geeft Cheryl, Amerikaanse van oorsprong, Engels. Lekker samen Engels kletsen, door elkaar vragen te stellen in het spelletje ‘Who am I?’