Donderdag 4 februari. "We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan…", deze regel uit het lied van Herman van Veen was vandaag wel van toepassing op De Vrije Ruimte. De donderdag zit altijd al vol, maar we hebben hem de komende drie weken nog voller gestopt. Rekenen/wiskunde, techniek, snel in de auto naar de Uithof, schaatsen, terug naar school, scheikunde. Koken kan niet deze weken, want dan staan we op de schaatsbaan. Schaatsen was een wens van veel kinderen, en dus hebben wij geprobeerd om het zo goed mogelijk in te plannen. De techniek-les (vandaag aardappelstempels maken: letters in spiegelbeeld uitsnijden) duurde ietsje korter, de boterhammen en pakjes drinken gingen mee in een tas, de auto’s stonden klaar.

Het schaatsen was heerlijk. Even je uitleven op het ijs. Het had voor een aantal nog wel wat langer mogen duren. We schaatsten voornamelijk op het middenstuk, waar je niemand in de weg zit. Aan de jongsten zag je dat ze al een tijd aan het skeeleren zijn. Yanna reed op haar kunstschaatsen alsof ze dat al maanden deed. Met de wedstrijdjes won Emma met glans, zij zit dan ook op schaatsles, en kan het echt goed. Op het eind nog even tikkertje, zodat we lekker moe werden.

Toen we terugkwamen op school zat Leo al klaar met zijn scheikunde-spullen en liet de leerlingen (en ons) kennis maken met ‘vlam in de pan’ en hoe je het vuur kunt blussen. Gijs wist meteen dat je dan de zuurstof weghaalt. Ook had Leo een leuk schaatsweetje: Je schaatst niet op het ijs, maar glijdt over water. Door de druk van de schaats wordt het ijs even water. Wat een gek idee.