Sorghvliet 074           Sorghvliet 113

schuurplek van een reeëngewei      plukplek van een roofvogel

Donderdag 9 oktober. Een veldbiologie-les met Robin is een avontuur. Vandaag gaan we met een grote groep naar het park Sorghvliet om bodemdiertjes, planten en paddenstoelen te bekijken. Robin heeft zich goed voorbereid: vanmorgen heeft hij al een uur hier rondgelopen en gekeken wat hij aan ons kan laten zien: een boompje met plekken waar een ree zijn gewei aan heeft geschuurd (‘dat jeukt ontzettend!), ieniemini rode paddenstoelen die een rode kleurstof afgeven en waarmee je dus zou kunnen verven.

Sorghvliet 100

paddenstoelen met rode kleurstof

Een plukplek, wat is dat? Dat is de plek waar een dier een vogel geplukt heeft. Hier was het een roofvogel die een duif verorberd heeft. Hoe Robin weet dat het een roofvogel was? “Dat zie je aan de pennen, die zijn nog helemaal heel; als het een vos was geweest, waren de pennen gebroken. ”

We komen bij brandnetels. Ik wist dat je er thee van kunt zetten en soep van kunt koken, maar dat je de blaadjes ook zo kunt eten… “Je moet ze vanaf de onderkant plukken, zodat het niet prikt, en dan een beetje rollen, zodat de prik eruit gaat, dan kun je het eten.” Het smaakt best lekker. Hondsdraf en weegbree, te gebruiken als je per ongeluk toch door een brandnetel bent geraakt, groeien in de buurt. Die kun je ook eten, maar ze smaken niet echt lekker, vind ik. Veel kinderen durven wel te proeven.

Sorghvliet 119       Sorghvliet 114

brandnetels en dovenetels            een boterkopje

Na de planten komen we bij de paddenstoelen. “Voel maar eens, de bovenkant is heel zacht en vettig, net als boter, daarom heet het een boterkopje.” Ja, inderdaad! Paddenstoelen mag je aanraken, maar wel heel voorzichtig, want ze zijn erg kwetsbaar. We komen nog bij een reuzenpaddenstoel, een biefstukpaddenstoel heet hij (‘maar hij is wel heel erg taai’, zegt Robin. Hij voelt ook erg vlezig. Met een spiegeltje bekijken we onderkanten van paddenstoelen en zien plaatjes of gaatjes. Gek hoor, dat er zoveel moois nog aan de onderkant zit. Het was een prachtige wandeling met veel ontdekkingen. Dank je wel Robin!

2014-10-09-14-29-17-416

biefstukpaddenstoel