Een regenboog vergezelt onze tocht met de bus naar het oosten. We gaan op kamp! De kamplocatie is pas om vier uur beschikbaar. Dus eerst spetteren in het zwembad van Steenwijk. Superaardig, speciaal voor ons deden ze het bad 2 uur extra open, zodat we alleen met onze groep in het water zijn. Glijbaan, bubbelbad, matten om op te klimmen. Eigenlijk was ik vergeten hoe leuk het was.

Dan een kwartiertje lopen naar de bus, waar we ons met zestig mensen in proppen. Twintig minuten later stappen we uit in Wilhelminaoord, waar Marty, Roeline, Hannelore en Casimir ons opvangen. Tassen uitdelen, kamer inrichten, rondleiding over het terrein met het prehistorische dorp en veel bomen.

Spelletjes doen, tekeningen maken, heerlijk eten van Dorien. Een spannend verhaal in een prehistorische hut. Met rode wangen komen ze terug. Nog een spelletje binnen, chips en limonade. Naar bed wanneer het tijd is. Een rustige nacht.

Om half negen gaat de bel: het ontbijt is klaar. Niet zomaar brood en pindakaas (dat is er ook), maar vers fruit, yoghurt, muesli, je kunt nemen wat je wil. Wat worden we verwend. Vandaag is de dag van de prehistorische workshops: manden vlechten, brons gieten, pijl en boog maken en uitproberen, vuur maken, potjes kleien, een amulet vijlen van zeepsteen, wandelen en tekenen wat je ziet in het bos. En op de foto als prehistorisch mens. Een groepje van vier jongens voert een heel toneelstukje op over de oertijd, waarin ze aangevallen worden door een beer met een speer. Oudere kinderen bezoeken het museum in Veenhuizen waar de geschiedenis van ‘de koloniën van weldadigheid‘ verteld wordt in beelden en met echte attributen. Hoe snel kun jij weven op een weefgetouw zonder fouten te maken?

’s Avonds het wasmonsterspel van Sanne: Probeer de drie kleuren van de vlag van Nederland (team 1) of Duitsland (team 2) op je wang getekend te krijgen voor een punt. De mensen die de streepjes zetten (1 kleur per keer) zitten verstopt in het bos, maar daar zitten ook wasmonsters. Die wassen zomaar de streepjes weer van je wangen af. Een intensief en spannend spel. Rennend en struikelend in het donker komen ze bij mij voor een punt. Duitsland wint tot twee keer toe. Hierna lekker naar binnen, weer spelletjes, chips en limonade. Een ontspannen sfeer. De jongsten gaan naar bed en wij kletsen nog lang.

Nog 1 dag op deze prachtige plek. Het regent en we blijven binnen, maar dat geeft niet, want we hebben het erg gezellig met Levend Bingo. Bij elk getal moet een voorwerp gezocht worden. “Vier, een vork!” roept Sophie en daar vliegt iedereen naar de keuken om een vork te zoeken. Een stoel is een beetje te groot voor het vakje, maar die zetten we er naast. Wij winnen. En we krijgen een prachtige roos. Er is nog tijd en Sanne zit vol spelideeën. Een hele groep doet mee met het weerwolvenspel. Spannend en iets waaraan iedereen mee kan doen. Luuk vond dat het leukste van het hele kamp. Inpakken, kamers, gangen en wc’s schoonmaken en daar is de bus. Een heel lange terugreis met twee keer een plasstop onderweg. Hè hè we zijn er, terug in Den Haag. Twee dagen om bij te komen van dit heerlijke, gezellige kamp.