Daar gaan we, alweer op stap. Naar het Huis van het Boek om een letterfeestje te bouwen. We trekken aan de bel bij het statige pand op de Prinsessegracht. Een meneer in pak doet open: “U wordt al verwacht.” Mieke, schort al aan, verwelkomt ons. Eerst mogen we in de kelder onze jassen ophangen. Dan klimmen we vier trappen op en komen we op de zolder. Het papier en de verf liggen al klaar. Maar eerst een verhaal. Over de baron Van Westreenen van Tiellandt (1783-1848), die in dit huis woonde en boeken verzamelde. Heel veel boeken. In die boeken staan natuurlijk letters. Wij gaan vandaag iets doen met die oude drukletters, die al klaarliggen in de bakken. We gaan ze drukken op een papier en met die letters poppetjes en dieren maken. Wat een feest.

Niet iedereen had zin om mee te gaan. Maar soms is het goed om iets te proberen, om toch een keertje te kijken wat het voor een uitstapje is. In de tram zit de jongen nog stil voor zich uit te staren en zegt zijn buurman: “ik geloof dat het niet zo goed gaat.” We laten hem maar even. Eenmaal uitgestapt, rennend over de stoep, is het over. En in het museum maakt hij een prachtig kunstwerk van de letters en schrijft zijn eigen naam er in zwierig handschrift boven.

Leerlingen worden blij van de kleuren, de letters, het drukken. Even pauze in de tuin met meegebracht 10-uurtje. Dan mogen we nog twee koffers bekijken. In de een zitten dingen uit de natuur, een schedel van… een aapje. In de ander goud, kettingen, waardevolle spullen. En een flesje zout. Hoezo? Vroeger was zout veel waard. “Een koelkast in een flesje”, legt Mieke uit. Want door het vlees te pekelen met het zout, kon je het bewaren. En wist je dat soldaten zout meekregen als ze moesten gaan vechten. En dat van het Latijnse woord voor zout – sal – het woord salaris komt? Ze liggen er allemaal met hun neus bovenop, om niets te missen van wat er te zien is. Een fijne ochtend in een museum waar we zeker nog eens naar toe gaan.