boomklimmen   bomen klimmen

Halverwege maart. Soms moet je moeite doen om iets te kunnen. In bomen klimmen bijvoorbeeld. Je kunt denken dat je het kunt, maar lukt het ook echt? Toen we gingen praten over het behalen van certificaten, zei Robin: ‘ik vind dat je een certificaat nodig hebt om in een boom klimmen. Het kan gevaarlijk zijn als je niet weet waar je je voeten neer moet zetten.’ Als expert-bomenklimmer heeft hij een aantal criteria opgesteld waaraan een aspirant-bomenklimmer moet voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld 10 seconden aan een tak kunnen hangen. Sommige kinderen zijn teleurgesteld dat ze niet zomaar de boom in mogen. Anderen oefenen, onder leiding van Robin, net zo lang tot ze het kunnen. Moeite doen.

Kyra (4) heeft daar geen zin in. Ze was op de trampoline en gaat er af. Ze wil haar schoenen aan, maar wil dat niet zelf doen. Ik zeg dat ik haar wil helpen als ze het eerst zelf probeert. Lukt het dan niet, dan help ik. Haar vriendinnetje Artemisia is al naar binnen. Kyra blijft zitten en wachten. Uiteindelijk, met tegenzin, begint ze haar voet in haar schoen te stoppen. Ik zie dat ze moeite doet en vraag of ik haar zal helpen. Graag!

Soms is het moeilijk om te begrijpen wat er om je heen gebeurt. Een nieuwe leerling, nog maar een paar weken op school, voelt iets, hoort iets, reageert meteen. Dit gebeurde er: Kinderen op de trampoline en op de mat, anderen spelend met stokken in de tuin. Er is veel om je heen. Je wil meedoen, maar weet niet precies hoe. Je pakt een stok, hoort anderen lachen. Je  slaat met de stok: ze lachen je uit?! Stop hoor je niet meer. Je wordt ingebracht in de bemiddelingskring. Je snapt het niet. De voorzitter, Zita van 10,  geeft iedereen om de beurt het woord om zijn visie op het gebeurde te geven. Langzaam dringt tot je door wat er gebeurde. Je luisterde niet naar stop (je hoorde het niet), daarom ben jij ingebracht. Er komt een voorstel om jou te helpen om de volgende keer wel naar stop te luisteren: als een ander stop zegt, kijkt hij jou aan en raakt je schouder aan, dan hoor je het niet alleen, maar zie en voel je het ook. Je stemt ermee in. Je weet nu dat jij ook stop kunt zeggen en dat anderen dan ook naar jou moeten luisteren. Je hebt moeite gedaan om het te begrijpen. Het was niet gemakkelijk, maar het lukte. Een hele prestatie!