Vrijdag 22 juni. Klein beginnen: een vuurtje in de pizzaoven begint met een paar takjes, een aanmaakblokje en een lucifer om het aan te steken. Deze keer kon ik het geduld opbrengen om niet te snel veel meer takjes en blokjes erop te leggen. Een voor een gingen de houtjes erop, aangegeven door Luc en Jade. Kinderen leren je ongemerkt heel veel. En voor het eerst lukte het: het vuurtje ging niet uit, maar bleef branden. Later pas gingen de houtblokken er op. Bewaakt door Tycho en Raphaël groeide het vuur steeds groter, zodat we in 30 seconden een gare pizza hadden. Zo heet was de oven!

Klein beginnen: plastic opruimen begint met het oprapen van je eigen rotzooi. Zo ging deze vrijdag het treintje van Trashure hunt met heel veel leerlingen van De Vrije Ruimte op weg naar de duinen om daar al het achtergebleven plastic mee te nemen. Een jacht op vuilnis dat bij aankomst een schat bleek, want wat kun je al niet maken van achtergebleven plastic drinkpakjes? Een heel huisje, zo zagen wij de dag ervoor in de Schouwburg.

Klein beginnen: als jong kind op De Vrije Ruimte binnen komen huppelen. Eindeloos puzzels leggen, in bomen klimmen, naar verhalen van Herman luisteren. Steeds meer meedoen aan lessen. Latijn kiezen als tweede taal, omdat je dat beter ligt dan Frans. Een profielwerkstuk maken. Op je 16e beginnen aan de eindexamens,  elk jaar 3 vakken, zodat je in 2019 je VWO-diploma hebt en kunt gaan studeren.

Een vuurtje aansteken en dat koesteren. Dat proberen we.