kerstwoorden 001 kerstwoorden 003

Maandag 16 december. Als je weet hoe te genieten, dan kan dat elke dag op De Vrije Ruimte. (Je kunt je ook iedere dag enorm ergeren aan  een bovenverdieping die nog steeds niet in gebruik kan worden genomen, een chillroom waar de leidingen bloot blijken te liggen, deurklinken die spontaan uit de deuren vallen…)

Als je je focust op de positieve dingen, heb je eigenlijk altijd een geslaagde dag. Vandaag ga ik met een aantal kleuters letters stempelen. Ik vraag aan Dechen (5) welk kerstwoord hij graag wil stempelen. ‘Kerstboom’ vindt hij wel een mooi woord. Hij stempelt met de kleuren die ook Pi Spello gebruikt: blauw voor de medeklinkers, groen voor de korte klanken en geel voor de lange 00 in boom. Leuk om te doen! Dan vraagt hij: “Hoe heet dat ook alweer, dat eten, wat je altijd met kerstmis doet?” “Kerstdiner?”, suggereer ik. “Nee, iets met koer…” “Oh, gourmetten.” Ja, dat is het. Nou ja, een van oorsprong Frans woord, waarin je de oe schrijft als ou, de zacht k als een g, de laatste klank -u- als e. Het maakt Dechen niet uit, hij stempelt stevig door.

Ook Anne Sophie komt meedoen. Ze ziet het kaartje met de lieve zachte roze beer van Pi Spello. Dat wil ze wel stempelen, een roze letter. Het is de e die klinkt als u.  Hij heet het sufferdje. Ze stempelt het hele woord en heeft dan op haar papier staan: kerstsufferdje. Het is allang 12 uur geweest, tijd voor de lunch. Time flies als je zo lekker bezig bent met eigen woorden stempelen in kleuren die bij de letters horen.