20140711_112002   20140711_133131

Robin in een kajak                                      Bloemenpracht op het dak van de houtschuur

Vrijdag 11 juli. Ik bof. Ik mag met Arthur (9) en Robin (13) op stap. We gaan naar Nop, onze oude techniekleraar, die verhuisd is naar een eiland. We gaan op verkenningstocht voor ons survivalweekend in september. Dan willen we met een hele groep op het eiland gaan kamperen. Vandaag zoeken we uit wat we daar allemaal kunnen doen. En dat is veel: kajakken, zwemmen, vuur maken, waterbeestjes en vlinders vangen en uitzoeken wat het is, een roeiwedstrijd houden, Nop helpen met klussen, plantjes planten, pingpongen, breien, een bezoek per boot aan een kaasboerderij met onderweg een sluis die je zelf moet bedienen, broodjes en koekjes bakken, badmintonnen en blikken gooien… En natuurlijk nog allerlei activiteiten die we dan ter plekke zullen verzinnen.

20140711_120829          20140711_132440

Deur openduwen bij de sluis           De nieuwe zwemsteiger

We staan klaar bij de brug als Nop ons met zijn boot komt ophalen.  We varen een stukje en komen aan bij zijn eiland: een kavel met daarop een oude boerderij, door hem zelf gebouwde schuren (een botenhuis en een werkplaats) en vier enorme betonnen palen: vroeger voor de hooiberg, nu ideale stutten voor een grote rozenstruik. Er zijn kippen en verse eieren. Er ligt een boot die vaart op zonne-energie ‘daar wil ik graag mee varen’, zegt Arthur. We drinken koffie en eten koek, krijgen een rondleiding door de tuin met uitbundig bloeiende bloemen. Michele vertelt over haar planten. Dan gaan we varen, Robin in een door Nop gebouwde houten kajak (‘wauw, die gaat snel’), wij in de boot op zonne-energie (en roeiboot als de energie op is). Door de sluis die de jongens bedienen: sluisdeur dicht, aan de andere kant de klep open zodat het water kan binnenstromen, dan de andere sluisdeur open en varen maar.

Bij de kaasboerderij kopen we kaas en verse melk van deze ochtend (lekker warm nog). We varen terug, Arthur in de kajak en Robin aan het roer van de zonne-boot. We lunchen met zelfgebakken brood, tomaatjes uit de tuin, eiersalade van de kippen en kaas van de boerderij. Eigenlijk willen we niet meer weg van deze plek. Nog even kajakken (de boot wordt te water gelaten bij de pasgemaakte kajaksteiger), nog even in het water springen vanaf de nieuwe zwemsteiger. Robin bekijkt de paardenkastanje in de tuin, plukt een blaadje en gaat ermee naar de kraan. “Je hebt zeep in je tuin, Nop”, zegt hij als hij terugkomt. Een blaadje van de kastanje blijkt te werken als zeep: het schuimt en je krijgt er schone handen van! We zeggen de kippen goeiendag en Michele. Nop vaart ons weer terug naar de brug. Fijn, zo’n eilanddag! Vol survival-ideeën rijden we weer naar school.