Eind juni. Het souterrain is de plek waar geluncht wordt, waar om 10 uur koek en appelsap klaarstaat en om 14 uur fruit, waar kinderen schaken en risken en sinds kort ook pokeren. Waar ze hangen en kletsen en Donald Duckjes lezen. Waar ze elkaar helpen met hun huiswerk en samen luisteren naar muziek.

Op dit moment is het souterrain even buiten gebruik, omdat een pomp kapot ging en er 3 cm water stond en alle vloerplaten los waren geraakt. Nu wordt er hard gewerkt wordt om de lijmresten te verwijderen, zodat we snel een nieuwe vloer kunnen leggen. Niet iets waar je op zit te wachten, zo vlak voor de vakantie. Maar dit zijn dingen die gebeuren en altijd staan er onmiddellijk mensen klaar om te helpen. Dank jullie wel, lieve ouders en leerlingen!

in het souterrain

Elkaar helpen gebeurde ook al daarvoor. Elke dag is iemand verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het souterrain: zorgen dat de koek klaarstaat, dat de tafel gedekt wordt en weer afgeruimd, dat de tosti’s gemaakt worden, dat ’s middags het souterrain weer schoon en opgeruimd is. Ellen (een ouder) doet dat een paar dagen, Sterre (een oud-leerling) 1,5 dag, en sinds enige tijd is ook Pepijn (leerling, 16 jaar) twee dagen verantwoordelijk. Hij vroeg daar zelf om en doet dat heel goed. Hij spreekt kinderen aan als ze elkaar in de weg zitten of onaardig zijn tegen elkaar. Hij zorgt dat alles op tijd op tafel staat en krijgt daarbij hulp uit -voor ons- onverwachte hoek. Freek en Bjorn beheren het tosti-apparaat: ze zeggen wanneer kinderen hun tosti mogen komen brengen en wanneer een tosti klaar is. Jesse helpt met afruimen, weer anderen met tafel dekken. Het werkt. Ze zorgen voor elkaar. Jaidyn (12) schenkt voor Jade (3) drinken in; Flinn (11) blijft even naast Inti (3) zitten als ze haar koek nog niet op heeft. Heleen schenkt voor mij een kop thee in.

Zo werkt en leeft De Vrije Ruimte, elke dag weer.