Woensdag 10 december was een mooie dag. ’s Morgens leerlingenkring waarin we aspirant-leerlingen bespreken die graag definitief op De Vrije Ruimte willen komen. Sara van 7 zit erbij. Ze luistert goed. Herhaalt wat er gezegd wordt om zeker te weten dat ze het goed heeft begrepen. Geeft in haar eigen woorden weer hoe zij erover denkt, wat zij belangrijk vindt en waarom. Daar leren wij weer van. Goed luisteren, goed kijken, interpretaties checken: zo kom je verder als je een besluit wilt nemen. We horen elkaars argumenten en blijken daar gevoelig voor. Meningen worden bijgesteld, aangepast, omdat je je kunt inleven in wat de ander vertelt. Je hoeft het niet 100% ermee eens te zijn om toch in te kunnen stemmen met een beslissing. Uiteindelijk worden beide aspirant-leerlingen aangenomen. Na een discussie over gamen (tweede keer, maar tijd schiet telkens tekort) waar we niet uitkomen – dus verschuift het naar volgende week- gaan we naar het souterrain.

DSC04112

In het souterrain worden ballonnen worden opgeblazen.  We krijgen het Oké-vignet voor gezonde voeding van de Stichting Kind en Voeding. Onze bakker, die iedere dag biologisch spelt-brood voor ons bakt, is er ook. Voor vandaag heeft hij een primeur meegenomen: witte puntjes zonder lactose en zonder E-nummers. Ze zijn heerlijk! Dank je wel Ellen en Marleen voor jullie inzet bij het biologisch eten op De Vrije Ruimte!

Het wordt later, kinderen gaan naar huis. Een paar kinderen blijven, want ’s middags komen er kinderen uit Utrecht om samen soep te maken en na te denken over: wie ben je? wat is geluk? hoe werk je het beste samen? De kinderen uit Utrecht zijn migrantenkinderen, met een andere culturele achtergrond dan de meeste kinderen bij ons op school. Ze praten met onze leerlingen over het verschil tussen hun school en onze school, verschil in dingen die ze eten en overeenkomsten: wat vind je leuk? Tekenen, turnen en voetballen vinden veel kinderen uit Utrecht én Den Haag erg leuk om te doen. We versieren een zakje waar je een waxinelichtje in kunt zetten en eten met zijn allen bij kaarslicht de zelfgemaakte linzensoep met koriander en kokosmelk en Turks brood met salade. Een mooie ervaring om samen dingen te delen .  Dat intussen de keukenvloer overstroomde omdat de pomp lekte, dat de kinderen uit Utrecht veel later kwamen dan gepland omdat de trein niet verder reed dan Gouda, dat de stroom opeens uitviel, dat maakte niet uit. Het was gezellig!