Lessen over levensbeschouwing, hoe geef je daar invulling aan? Wij kozen ervoor om een dag per jaar te wijden aan een bepaalde religie. Waar begin je dan? Met wat misschien wel de oudste religie van de wereld is, het animisme: “Animisme¬†(Latijn anima = ‘geest’, ‘ziel’) is het filosofisch, religieus of spiritueel concept waarbij zielen of geesten niet alleen bestaan in mensen en dieren, maar ook in planten, stenen of natuurlijke fenomenen zoals donder en geografische zoals bergen en rivieren.” Aldus Wikipedia.

Wij wilden dingen doen waarin je kunt ervaren hoe animisten de wereld beleven – in alles zit leven. Films laten zien, verhalen vertellen over oude Chinese religie, Egyptische en Germaanse goden. Voorlezen over gebruiken van de Native Americans. Een Papua-ritueel meemaken waarin de spirits van de natuur worden opgeroepen. Je hand laten beschilderen met henna. Orakelen met vier voorwerpen uit de natuur, dromenvangers maken, natuurverf mengen van bloem, water en een kruid. Prachtig geel, rood en bruin met kurkuma, cacao en paprikapoeder.

We zagen enthousiaste leerlingen die luisterden, keken, opeens naar buiten renden om vier voorwerpen te verzamelen voor het orakelen. Die vol verbazing constateerden: ‘een echte Indiaan!’, die kleuren mengden en verf spatten en niet te vergeten heerlijke animistische hapjes kookten. En die, toen de schooldag eigenlijk al afgelopen was, nog lang gingen trommelen samen met de echte Indiaan en de meester van de Egyptische goden.

verven met natuurverf

Een zeer geslaagde dag waarop ieder aan zijn trekken kwam en er veel beleefd en ervaren werd. We zijn weer een stuk wijzer wat betreft het animisme. Dank aan Myriam en Casimir die dit zo voortreffelijk hebben geregeld!