lezen in het kinderboekenmuseum

Lezen? Wordt er dan nog gelezen? Zeker. Midas van bijna 9 vond lezen zelfs het allerleukste dat hij kon bedenken. Vaak zie je ze zitten in de woonkamer: kinderen verdiept in hun boek. Donald Duck, Harry Potter, De waanzinnige boomhut, Moby Dick. En ook tijdens werkbegeleiding vragen ze: mag ik een boek lezen?

Vrijdag 30 oktober gingen we naar het Kinderboekenmuseum. Een les over genres en soorten boeken, beginzinnen en zelf een verhaal bedenken, met een speurtocht door de grotten van Papiria, waarin het monster Inktvraat letters probeert te eten.

maak je eigen verhaalfiguur

Vijftien leerlingen van 9 – 12 jaar gingen mee, sorteerden boeken op genre, kozen een boek uit en schreven de beginzin over. Die beginzin werd doorgegeven aan de buurman/buurvrouw en hij/zij moest bedenken hoe het verhaal verder ging. Lastig? Eerst wel, voor sommigen. Maar even later konden ze niet meer stoppen met schrijven en verschenen fantastische, gruwelijke, humoristische vertellingen.

aan tafel bij een griezel

We gingen verder, de grotten in, vol avontuur, liefde en spanning. Ieder moest bedenken wie de hoofdpersoon was en wat er gebeurde in het verhaal. Raadsels oplossen en griezels verslaan. Ten slotte had ieder zijn eigen verhaalfiguur gecreĆ«erd: Dapper, stoer, een held, een heks of een tovenaar. En we kregen allemaal een boekje mee: ‘Dit lees ik’, om alle boeken die je gelezen hebt in op te schrijven, en ook wat je er van vond. Lezen, schrijven, lezen, wat wil je nog meer?