2014-05-12, inschrijven rooster 072

Tycho kijkt hoeveel kralen er opgezet zijn op het rekenrek

12 mei. Het is maandag in de eerste week na de meivakantie. Al vanaf 8.15 uur druppelen de leerlingen binnen. Blij, nog een beetje moe, onwennig soms. Twee weken is best lang als je pas vier jaar bent. Om iets over negenen heeft iedereen zijn draai wel weer gevonden. Artemisia en Kyra zijn druk in de weer met knuffels in poppenwagens. Keiro en Dechen zijn natuurlijk buiten, op de fietsen. Inti zit nog even bij haar moeder en Darius maakt magneten aan elkaar in de bouwhoek. Veel 10+-meisjes oefenen voor de talentenjacht in het theater. Veel 9+-jongens springen op de trampoline. Oudere leerlingen zitten samen in de woonkamer, met hun telefoons, hun muziek en ondertussen kletsen ze met elkaar.

In de mentorkring gaat het over eerlijk zijn. Durf jij altijd eerlijk te zijn? Eerlijkheid is in deze periode het thema van Living Value Education. Ze weten precies wat eerlijk is en niet: niet liegen en de waarheid zeggen.

We gaan roosters inschrijven. Vóór het inschrijven van het rooster vraag ik aan iedereen uit mijn mentorgroep (4 t/m 8-jarigen) om na te denken wat hij of zij graag zou willen doen.

2014-05-12, inschrijven rooster 077

2014-05-12, inschrijven rooster 083 2014-05-12, inschrijven rooster 075

Rowan wil spelen en ‘een beetje vervelen’. Dat mag! Anne Sophie schrijft het hele alfabet op. Zij wil graag iets met letters doen. Dat kan iedere dag. Dechen tekent een boom en daarnaast een briefje: “Ik wil graag mijn boomklimcertificaat halen”, zegt hij erbij. Zo kiest iedereen zijn eigen activiteiten en als ik daarna het aanbod op het rooster laat zien worden er nog meer dingen gekozen: Gym, spelling, rekenen, geschiedenis, verhalen schrijven, drama, pianoles. Er gaat hard gewerkt worden. Sommigen kiezen niets van wat er op het rooster staat. “Ik wil met Kyra spelen”, zegt Artemisia (4). “Iedere dag, de hele dag.” En dat kan ook op De Vrije Ruimte.