Maandag 15 augustus. Voor het eerst dit jaar: een facultatieve week. Wil je komen, dan ben je welkom, wil je nog een week (of een paar dagen van de week) thuis blijven, dan mag dat ook. We hebben dit ingevoerd met het oog op de middelbare scholieren, die in het regulier onderwijs een week langer vakantie hebben dan leerlingen in het basisonderwijs.

Een rustig dagje om te beginnen, met 10 kinderen. In de zon met koffie luisteren naar hun vakantieverhalen. Al snel pakken ze een blaadje en gaan tekenen. Hoewel, sommigen hebben net een nintendo gekregen en zijn daar, heel sociaal, heel druk mee. Als je dacht dat nintendo-en betekent dat ze continu in hun eentje achter dat machientje zitten, dan klopt dat niet. Met zijn tweeën, drieën of nog meer, scharen ze zich rond het apparaatje, kijken hoe de ander het doet, mogen het dan zelf proberen, en trachten steeds een hoger level in een spel te krijgen. Fascinerend om te zien hoe kinderen dit met elkaar beleven.

Voor als het slecht weer zou zijn en we niet zouden weten wat te doen, had ik cakemeel meegenomen. Nu schijnt de zon, maar lijkt het ons toch leuk om de muffins te gaan maken. Enthousiast roeren ze in het beslag, voegen de ingrediënten toe, likken de pan uit. Na een kwartier zijn de cakejes al klaar en hebben zij hun versieringen van marsepein af, zodat ze die bovenop de cakejes kunnen leggen.

Nog even schommelen, kletsen, elkaar uitdagen om te zien waar de grenzen liggen en wie wat kan. We eindigen weer met tekenen. En zo is de eerste zonnige schooldag van ons vijfde schooljaar alweer voorbij.