DSC07514 (2)

Woensdag 26 augustus. De eerste echte schooldag. Twee dagen mocht je al komen, maar hoefde je nog niet. Vandaag verwachten we iedereen weer. Jong en oud, net 4 of op bijna 19, ze zijn er! Een beetje onwennig nog, hoe was het ook alweer? O ja, lekker buiten spelen, samen kletsen in het souterrain, chillen op de bank in de woonkamer, knutselen in het atelier, roosters inschrijven bij je mentor, ontwerpen maken op papier, al snel heeft ieder zijn weg en elkaar gevonden.

Om 10 uur openen we het jaar met zijn allen. Verzameld in het souterrain spreekt Marty de mensen toe: “Laten we er een mooi jaar van maken!” En om dat te bekrachtigen maken we wensen. In vijf groepjes – niet in mentorgroepen (naar leeftijd ingedeeld), maar juist alle leeftijden door elkaar, zitten we om een tafel. We vertellen wie we zijn en wat we willen, want met zoveel nieuwe leerlingen, heeft nog niet iedereen kennis gemaakt met elkaar. Goed om te horen dat jongeren hier hun plek gevonden hebben en zich steeds beter gaan voelen. De wensen schrijven we op gekleurde papiertjes: een harmonieus jaar, een zonnig jaar, een eigen geluidsstudio, werken aan mijn toekomst, dat het mooie bewaard mag blijven…

Alle wensen hangen we in de -door Karen en Sophie gemaakte- wensenboom. Die staat in de woonkamer, zodat iedereen hem elke dag kan zien. Je kunt er naar kijken, een wens lezen en bedenken hoe die dit jaar werkelijkheid kan worden.