Vrijdag 12 november. Als je goed om je heen kijkt, zie je heel veel. Lol hebben als je met zijn vieren cello speelt. Erica in de jungle, met de jongste lezers. Ze maken een eigen boekje. Yanna: "Eerst ga ik het schrijven en daarna ga ik lezen wat ik heb geschreven." Op de fatboy in de speelruimte leest Pepijn Deyk voor uit Meester Kikker. Marieke leest haar eigen Weerwolvenbende-boek, op dezelfde fatboy. Aan de knutseltafel leggen kinderen de laatste hand aan hun tekeningen die kaarten gaan worden. In het zij- en achterbos wordt in bomen geklommen, worden geheimen gedeeld (dit heb ik trouwens niet gezien, maar vermoed ik), wordt gevochten met stokken. Ik hoor de zee-muziek van schrijfdans, terwijl wij bezig zijn met de taalclub. De werkstukken zijn bijna klaar, en ik vraag iedereen na te denken wat ze graag willen doen in de taalclub tot de kerstvakantie. Want bezig zijn met taal kan natuurlijk op veel verschillende manieren.

Tijdens de lunch heb ik even tijd om met Marty te kletsen en te genieten van tosti-etende kinderen. Bij Bram tekenen ze verder aan de plattegrond van hun droomgebouw. De pilaren van Mees' school lopen door tot de tweede verdieping. Miquel heeft een aquarium bedacht van helemaal boven naar beneden. Ze komen het enthousiast laten zien en vertellen erover. Het is mooi om je bewust te zijn van de kracht die uitgaat van de kinderen zelf. Daarop inspelen, dat is de kunst!