21-11-luc-knutselt-met-tyko-kate-met-coco-tijn-kijkt 21-11-yannah-geschminkt-als-tijger-maar-ik-heb-helemaal-geen-oranje

Maandag 21 november. Ik vind het een van de mooiste dingen van onze school: dat kinderen van alle leeftijden zich in één gebouw bevinden, kans hebben om elkaar te ontmoeten, met elkaar te kletsen, te eten en te spelen. Dat gebeurt vaak. Deze middag is Tyko (14) op zoek naar Luc (6): “Ik had beloofd om met hem Monopoly te spelen.” Luc wordt gevonden en ze spelen samen het spel, ruimen het daarna op en gaan iets knutselen in de speelruimte. Daar zit ook Coco (bijna 13), die Kate (bijna 4) helpt om letters op te plakken op een papier. Tijn (4) kijkt er naar en bouwt daarna samen met Tyko een toren die net zo hoog is als hij zelf. Oudere leerlingen helpen jongere, maar ook andersom. De jongere kinderen weten bij de oudere iets te raken, waardoor zij zin krijgen om met hen mee te doen.

Oudere meisjes schminken de kleuters tot piet of poes of tijger. Als tijger Yannah van vier in de spiegel kijkt is ze een beetje teleurgesteld: “Ik heb helemaal geen oranje!” Eerder zag ik buiten jongens van veertien aan het graven met jongens van vier, vijf, zes en zeven jaar. Ze laten zich uitdagen, doen mee, en willen soms bepalen hoe het moet: “Een dam is toch veel handiger, dan loopt het water niet weg.” Maar dat was dan weer niet het spel van de jongere kinderen.