Donderdag 13 juni. Het is zover. Een jaar lang hebben de leerlingen hier naartoe gewerkt. Nu mogen ze het laten zien. De musical @Oasië. Teksten, liedjes, dansjes alles kennen ze tot in de puntjes. Ouders en anderen hebben meegeholpen om kleren te naaien, decors te bouwen, bewegingen in te studeren. Myriam heeft met een vooruitziende blik de algehele regie op zich genomen. Telkens wist ze precies op het juiste moment de juiste mensen in te schakelen. Zo vroeg ze aan gitaardocent Vanessa om een aantal liedjes van de musical op gitaar in te studeren met de kinderen, zodat we live muziek bij de musical kregen. Techniekdocent Nop bouwde met een paar leerlingen een prachtige put waaruit tijdens de musical een Chinese vriendin van prinses Fatima uit tevoorschijn kwam. Ook het theater Rabarber in Den Haag had ze ruim van te voren geregeld. En zo stonden de kinderen klaar in een echt theater, volop in de schijnwerpers, de zaal vol publiek.

Spannend! Voor eentje bleek het te spannend, ze verdween in de coulissen en kwam niet meer terug… Heel vervelend voor haar, maar ook voor de rest. Want wat doe je als een rol plotseling niet vervuld wordt? Dan komt er iets naar boven bij de rest: wij lossen dat zelf op. Hoe dan? “De derde is Juk, maar die zit even op de w.c.” was een inval van Zita. Maar het verdwenen meisje had nog een andere rol, de rol van Wi, het Chinese vriendinnetje in de put. Visagiste Freek, zonder rol, kroop met tekstboekje in de put en las de tekst voor alsof ze nooit anders had gedaan. Toen Wi een karate-demonstratie moest geven, nam Ymke (prinses Fatima) dat over en het zag er fantastisch uit!

Oefenen loont, ook al baalden de kinderen wel eens als er ‘alweer musical’ was. Vanaf het begin van dit schooljaar zijn ze bezig geweest met de teksten en liedjes, kozen zelf hun rol uit, repeteerden iedere week. Daardoor kende  haast iedereen de musical uit zijn hoofd. Dan ontstaat er ruimte voor creativiteit, voor tekstaanpassingen en oplossingen, voor improvisatie op het moment dat dat nodig is. Hulde aan de spelers! En aan Myriam, die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt. Dank jullie wel voor deze geweldige avond.