Maandag 25 november. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de maandagkring rustiger verloopt? Al weken is het tamelijk onrustig en daar hebben mensen last van. Dertien kinderen van 7 tot 10 jaar gaan zelf een oplossing hiervoor bedenken. Niet meer naast degene zitten met wie je heel graag een gesprek wil beginnen, lijkt een logische eerste stap. Gespreksleider Artemisia vraagt aan elk kind: Naast wie wil jij zitten met wie je niet gaat kletsen? Iedereen wordt hiervan al heel rustig en antwoordt serieus. Een paar mensen wisselen van plek, Artemisia noteert wie waar zit, zodat we het ook volgende week de plaatsen nog weten en het openingsrondje kan beginnen. Er is aandacht voor degene die vertelt, het gaat sneller dan anders en Artemisia hoeft haar stem niet te verheffen. Door haar stemgebruik blijft die rust en is het soms zelfs even helemaal stil.

Totdat, ja totdat iemand natuurlijk toch op een ander reageert en iemand anders weer op hem en iedereen opeens door elkaar praat en ook Artemisia harder en feller gaat praten ‘Dit was niet de bedoeling!’. O ja, we wilden het stiller en rustiger. Dat lukt weer goed tijdens de oefening die we doen bij ‘heb je vertrouwen in elkaar?’ Je kiest zelf iemand die jou leidt of die jij gaat leiden. Degene die geleid wordt, heeft zijn ogen dicht. Het is best eng, merk ik, als Midas mij rondleidt. Je overgeven aan iemand die voor jou alle obstakels moet benoemen of vermijden is helemaal niet gemakkelijk. Ik stap over een drempel, loop een trap af en til mijn voet op als er een steen ligt. Gelukt!

In het afsluitend rondje zegt iedereen hoe hij deze maandagkring vond gaan. ‘Nog niet helemaal goed, maar wel een van de beste van deze maand’. Er is nog een wat werk te verrichten voor nog iets meer stilte in de maandagkring, maar we zijn al een eind op weg.