Erin laat zien hoe hij een latje schuurt                         Erin smeert lijm op een latje
Woensdag 17 april. Ik bof! Vorige week mocht ik op stagebezoek bij Serra in De Kruidentuin, vandaag ga ik naar Erin die bij een meubelmaker in Scheveningen stage loopt. Meubels op maat, van massief hout, worden hier vervaardigd en Erin mag helpen. Iedere week krijgt hij een aantal klusjes die hij zelfstandig of samen met iemand anders uit mag voeren. Ik kijk wat hij doet. Hij laat mij zien hoe hij latjes schuurt met een schuurapparaat. Daarna kijk ik hoe hij met een andere stagiaire (die in opleiding is voor meubelmaker bij het hout- en meubileringscollege in Amsterdam) heel zorgvuldig lijm op een latje smeert dat in de sponning komt. Uiteindelijk wordt het een bed met laden. Als je ziet hoeveel tijd het lijmen van één zo’n latje kost -het moet vastgezet worden met een flink aantal klemmen- snap je dat dat ook wat zal kosten.

Erin luistert goed wat hij moet doen, vraagt om uitleg als hij het niet precies weet, kijkt mee en handelt als het nodig is. Hij voelt of de klem goed vast zit en kijkt of hij op de goede plek zit. Ik vind het leuk om te zien hoe hij aan het werk is. Na ruim een half uur vertrek ik weer.

Als Erin later die dag op school komt voor het restaurant Crazy Butler, zegt hij: “Jammer dat je niet hebt gezien wat ik daarna moest doen: een achterwand van een kast eruit schroeven. Dat was nog leuker!” Fijn zo’n enthousiaste leerling!