Vrijdag 12 september. Na de prachtige dag van gisteren, wordt voor vandaag 90% kans op regen voorspeld. Wij laten ons daar niet door leiden en gaan op pad naar natuurspeeltuin De Speeldernis in Rotterdam. Immers: slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel (oud Noors gezegde). Een dag om kennis te maken met elkaar, kinderen, ouders en begeleiders. Jammer dat een aantal kinderen nog ziek zijn of niet konden komen, want ondanks af en toe een beetje regen (en als je erin staat merk je er eigenlijk niets van), hebben we een heerlijke dag.

We beginnen met een eerste ontdekkingstocht over bruggen en boomstammen en modderpaadjes. Drinken koffie met cake en koek aan een tafel onder een afdak, met uitzicht op alleen maar natuur, en dat alles helemaal voor ons! We vermaken ons in een hangmat (waar Job het gegil van de kinderstemmen opneemt – de opnames zijn voor hem een soort auditieve foto’s), en natuurlijk met de waterlopen. De pomp wordt aangezet en het water begint te stromen. We bouwen dammen en dijkjes, en zien later hoe een dam doorbreekt, en wat een prachtig patroon het zand en de steentjes dan vormen. We lunchen met lekkere broodjes, pastasalade, quiche en veel fruit, even binnen in het zaaltje, waar iedereen bijkomt.

Daarna wil iedereen weer verder bouwen, graven, spelen. Gijs en Sjoerd vinden een bak als boot en proberen ermee naar een eiland te varen. Kletsnat zijn ze, want de bak stroomt steeds vol met water als ze er in stappen. Gauw droge kleren aan. Job interviewt nog even de beheerder van de Speeldernis en dan is het toch echt tijd om naar huis te gaan.