Vrijdag 15 februari. Raw food, dat roept emoties op. Ook bij ons op school. Wat, gaan we rauw eten? Dat ga ik echt niet doen hoor! Maar wat is het eigenlijk? Na de documentaire hierover, hebben de meesten hun mening klaar: raw food (en verder niets anders eten) kan niet gezond zijn. Dat is ook niet de bedoeling, dat we op school alleen nog rauw gaan eten. Trudy laat ons vandaag kennis maken met wat raw food kan zijn. We (leerlingen, begeleiders, ouders) mogen helpen het klaar te maken en daarna natuurlijk proeven. Anne Sophie, Rowan en Keiro beginnen met korianderblaadjes plukken (voor in de dipsaus op de crackers) en bananen van hun schil ontdoen (voor de smoothie). Pepijn raspt wortel en snijdt gemarineerde gemberplakjes voor de sushi. Trudy heeft thuis al het nodige voorwerk gedaan: granola gemaakt van boekweit en rozijnen zodat het een soort cruesli is geworden als versiering van de smoothie, crackers gemaakt van lijnzaad en peterselie waarop we straks de dipsauzen van gemalen cashewnoten, paprika, koriander en van pompoen en pepertjes mogen smeren. Maar eerst de smoothie, overheerlijk! Bananen (goede suikers!), blauwe bessen, een graan waarvan ik de naam vergeten ben en ananas. Ook bijna alle kinderen smullen ervan. Ze durven het in ieder geval te proeven. Dit is ook iets wat gemakkelijk te realiseren is voor ons op school: ’s ochtends een paar soorten fruit in de blender doen en pureren tot een heerlijk drankje.

Tussen de middag eten we de crackers met de dipsauzen. Niet iedereen vindt ze lekker, maar je mag ook gewoon brood eten. Ik vind alles superlekker. En ook Keiro, de jongste leerling eet van alles met smaak. Een weetje over de noten/zaden: je weekt ze eerst een paar uur in water, zodat ze als het ware weer wakker worden en weten waarvoor ze bedoeld zijn: om te ontkiemen. Op dat moment eet je ze op en krijg je de meeste voedingsstoffen eruit in je lijf. Trudy vertelt ook dat je raw food veel gemakkelijker verteert, het kost je lijf veel minder energie om dat eten te verwerken.

’s Middags komen ouders meehelpen om sushi te maken. In plaats van rijst gaat er een graan in gemengd met iets anders, verder gember, wasabi, geraspte wortel en limoen. Met een dipsaus van mango met een beetje rode peper. Ook dat is weer erg lekker. We drinken er amandelmelk en biologisch appelsap bij. Degenen die mee hebben geholpen zijn enthousiast. Af en toe rauw eten is leuk en lekker. Wie weet wat wij er verder op school nog mee gaan doen… Dit was in ieder geval een leerzame en lekkere ervaring!