Maandag 20 april. Echt zo’n maandag. Iedereen komt binnen, nog vol van de dingen die hij of zij de afgelopen twee dagen heeft meegemaakt: een stenenbeurs, een rugbytoernooi, een breakdance-optreden. Iedereen moet weer even zijn plekje vinden. Sommigen kost dat moeite, zijn de hele dag druk, met zichzelf en met anderen. Bouwen met kapla en gooien ondertussen blokjes. Knippen een vlieger en smeren daarna de lijm op hun hand. Vragen  niet of een begeleider mee gaat naar de speeltuin, maar rennen op sokken de speeltuin in. Het is al gebeurd voor je er erg in hebt, maar wat doe je eraan?

Je kunt boos worden, maar of dat helpt? Beter is de rust te bewaren, erop te wijzen dat het zo niet werkt, en diegene mee te nemen naar een rustige ruimte. Voorlezen werkt dan altijd goed. Jij en het kind worden er rustig van. Je vertelt een verhaal, en merkt dat het kind behoefte heeft aan duidelijkheid en structuur. Wij bieden dat, maar het is belangrijk dat een kind zelf ook meewerkt. Ieder kind krijgt de aandacht die het nodig heeft, op de manier die het beste bij hem of haar past.

Voor dit kind verzinnen we een eigen aanpak: per dag een gekleurd vel papier met aan de ene kant de ochtend en aan de andere kant de middag. Daarop mag het foto’s plakken van de activiteit die het wil doen, bijvoorbeeld drie in de ochtend en 3 in de middag. Na deze week gaan we er mee aan de slag. We hopen dat dit nog meer rust brengt op De Vrije RUimte!