Het loopt storm. Na elke open middag (4x per jaar) of informatieavond (ook 4x per jaar) zijn er weer meer mensen die interesse hebben in ons onderwijs. Van jong, nog geen 4 jaar,  tot oud, 16 jaar of ouder, komen ze naar ons toe. Hoe werkt het hier? Wat bieden jullie? Is dit de geschikte plek voor ons kind? Een kijkdag volgt, het kind krijgt een buddy die hem enigszins wegwijs maakt in wanneer er wat te doen is en waar. Een fijne plek om te zijn voor nieuwe leerlingen is vaak het kunstlokaal van Damir. In alle rust lekker tekenen wat je zelf wil. Even niets hoeven.

De jongste kinderen vinden hun weg in het speellokaal en buiten. Tekenen ook, spelen met kralen, bouwen hutten of – het blijft een sterke aantrekkingskracht houden- springen eindeloos op de trampoline. Oudere leerlingen trouwens ook. Je energie kwijt kunnen is lekker. Zwaaien aan een touw, kijken wat anderen doen, zo ervaren ze wat De Vrije Ruimte is.

Niet altijd makkelijk, als je gewend bent dat anderen jou vertellen wat je nu gaat doen. Hier kies je zelf en soms verveel je je. Dan ontstaat er ruimte in je hoofd en in je  hart om te voelen en te bedenken: ‘wat wil ik eigenlijk?’ En daar begint het. “Die lekkere tosti’s die we tijdens de lunch eten… ik wil wel eens helpen om die klaar te maken. Paul is aan het klussen, wat maakt hij? Kan ik dat ook doen? Ik zie een boek over de ruimte. Daar wil ik meer over weten, aan wie kan ik dat vragen?”