januari, 1e week (7)  januari, 1e week (26)

De eerste week van 2014. Een heel fijn begin van een nieuw jaar. Alles loopt, de tijd vliegt, kinderen en ik stromen mee met de dingen die gebeuren. Een nieuw jaar is ook het begin van een nieuwe periode. Leerlingen kiezen weer wat ze met wie wanneer willen doen. “Bedenk maar eens welke activiteiten jij graag wil doen en schrijf die op; dan kijken we daarna wanneer dat kan.” Gitaarles en dierenles zijn favoriet, maar ook Russisch en schrijfdans. ‘Spelen met letters’, dat is woorden maken met medeklinkers en … ’tegenklinkers’ zegt Dechen spontaan. “Grappig dat je dat zegt, dat klopt natuurlijk, zeg ik. Tegenklinkers, jammer dat het niet bestaat.  Dechen wil wel meedoen met het letterspel. Iedereen, ook de jongsten, willen zelf de woorden schrijven. Rowan (6) helpt Keiro (5) en Anne Sophie (6) helpt Artemisia (4). Ze maken er een kleurrijk geheel van.

Bouwen met kapla is weer in. Rowan, Simon, Zelle, uren zijn ze aan het bouwen. Ingewikkelde bouwwerken met wenteltrappen en uitstekende delen. Knap dat het kan blijven staan. Ze hebben er echt van te voren over nagedacht hoe ze het het beste kunnen verstevigen. Trots vertelt Simon aan mij hoe hij heel voorzichtig de plankjes heeft geplaatst, zodat hij er nog een deel bovenop kon bouwen.

januari, 1e week (31)

Verkleden, buiten spelen, tekenen, heel veel gebeurt spontaan. De oudste jongens (12+) zijn blij dat de chillroom weer open is. Ze maken er hun huiswerk en luisteren naar muziek. Op donderdag hadden ze hun eerste boksles bij een sportschool. Pepijn (15) komt daarna nog even terug. Enthousiast en uitgeput: “lekker gesport, maar wel vermoeiend.” En daar geniet ik dan ook weer van. Hij hoeft helemaal niet terug naar school te komen en te vertellen hoe het geweest is. Maar hij doet het wel!