Kamp, dag 5 alweer. Het gaat snel, maar het lijkt eindeloos. Omdat het zo fijn is om samen op kamp te zijn. Buiten, de hele dag, spelletjes, kletsen, in het vuurtje staren, eten en afwassen. Na de toneelstukken op woensdag gaan de jongste kinderen en hun ouders naar huis. Wij blijven en gaan nog even naar het meertje. Eerst wil er een mee, dan twee, uiteindelijk vertrek ik met 9 kinderen naar het meer. Niet iedereen gaat het water in, maar dat maakt niet uit. Dan moet iemand naar de wc en gaan we terug.

Het meertje

De volgende dag gebeurt hetzelfde met de wandeling: wie wil er mee? Er lijkt weinig belangstelling te zijn, maar uiteindelijk gaan we met 26 mensen op pad. Door het bos, de heuvel op. We zien veel paddenstoelen, wat een prachtige omgeving. We lopen en lopen, langs geel koolzaad elders, bramen en brandnetels, die, zo vertelt Camillo, je ook zo op blijkt te kunnen eten. Oprollen met de stekeltjes naar binnen. Een lekker hapje. We zijn er. Wortelsoep met gember, even uitrusten. Kanospeurtocht die vloeiend verloopt. Heerlijk rustig zo varen in een bootje en af en toe een vraag beantwoorden. De zon schijnt. Daarna nog rennen, een rondje om het meer. Nasi eten met pindasaus, gemaakt door Pep, die speciaal hiervoor een dagje op en neer is gekomen. Bonte avond: Casimir zingt Nirvana met net zo’n rauwe stem als de zanger.

Het trio Tobias, Tycho, Andreas zingt het kamplied: het was koud op kamp en Roeline won weer met kubb. Het verdwalen moest nog beginnen, want toen volgde de dropping in de donkere nacht. Het eerste groepje herkende de gele koolzaadvelden van de middagwandeling en vond al spoedig de weg terug. Het tweede groepje luisterde niet naar de jongen met het kompas en liep straal de verkeerde kant op. 8,5 kilometer verwijderd van de kampplek belden ze om opgehaald te worden. De derde groep was inmiddels ook gedropt, ver weg. Wij zaten bij het vuurtje en maakten broodjes. Om half 5 waren ze weer terug. Ontbijten, opruimen, inpakken. Stipt om 11 uur vertrok de bus terug. Dag Braamt, wat hadden we weer een heerlijk kamp!