Woensdag 13 oktober, derde dag kamp alweer. Zoveel gedaan, geen tijd gehad om te schrijven. De bus kwam aan in Braamt, de kinderen rolden eruit en het kamp was begonnen. Kamers inrichten, tenten opzoeken. Jammer, de rits kan niet meer dicht. Als iedereen klaar is, eten we wat en maken ons klaar voor de Olympische Spelen aan het meer. Gemengde groepjes springen ver en hoog en over horden, sprinten, zaklopen, stoten kogel en trekken touw. Iedereen heeft een persoonlijk record, want bij de meeste onderdelen had je twee kansen. De zon schijnt, dus de meesten gaan het meer in om te spatteren en te zwemmen. Koud toch, daarna. Dan is er gelukkig heerlijk warm eten – roti – en blijken opeens veel mensen van sambal te houden. Voor het eind van de maaltijd is de pot al leeg. ’s Avonds een vuurtje natuurlijk en marshmellows om te roosteren. Een dierengeluidenspel: uit de box klinkt het geluid van een dier; welk dier hoor je? Niet altijd gemakkelijk. Doordat het al vrij vroeg donker wordt, leek het al snel heel laat en lagen we best op tijd in bed.

De tweede dag begint met een duik in het meertje door een aantal. Ontbijt met brood en muesli en warme thee. Dan teamspelen van Markant Outdoorcentrum in Braamt, waar we bivakkeren. Weer gaan we dieren raden, maar nu niet door geluiden maar door iemand die het dier – zonder geluiden – uitbeeldt. Twee teams, wie krijgt de meeste punten? Eén team wint, maar er is nog een kans: puzzels leggen van tangramstukken, een vierkant, een liggende man met hoed. Nu wint het andere team. De uiteindelijke test is om zo snel mogelijk vijf dieren te raden. Het tweede team heeft gewonnen, maar de pret was voor beide teams denk ik even groot. En dan gaan we boogschieten. Een spannende sport met scherpe pijlen. Door de pees zo strak mogelijk te spannen, je elleboog omhoog, je oog gericht op het bord lukt het (soms) om doel te raken. Concentratie! Lekkere soep voor de lunch en levend stratego met goden en godinnen daarna. Een goede plek gevonden om vlaggen te verstoppen en elkaar achterna te zitten en te tikken. ‘Wie ben jij?’ ‘Medusa.’ ‘Ik ben Perseus, dus ik win.’ Ondertussen hebben anderen stokken gezocht om te bewerken met Damir; speciaal daarvoor hebben ze allemaal hun zakmes meegenomen. Hè hè tijd om even te zitten, te lezen, te kletsen. Het avondeten is alweer klaar: rijst met chili. Superlekker, dank je wel Dorien, onze kok! Disco, vuurtje, slapen in een koude nacht.

Dag drie, een duik, een ontbijt en tijd om het toneel voor te bereiden. Ieder groepje koos een stuk over goden en godinnen, Noorse, Griekse en een verhaal uit de Mahabharata. Thor met zijn bliksem; de Cycloop die door Odysseus voor de gek wordt gehouden, zodat hij met zijn vrienden hangend onder de schapen vrijkomt; Medusa die door Perseus – met hulp van Athene, Hermes, Hefaistos en de nimfen – in haar slaap wordt onthoofd; Savitri en Satyavan, een koppel, waarbij de een sterft door toedoen van de god Yama. En tot slot Paris en de gouden appel: het verhaal werd voorgelezen en de personages hielden bordjes op met wie ze waren en wat ze wilden. Het eind: Paris heeft de chick! Klaar, kleuters en de iets oudere kinderen naar huis, verhuizingen van tenten naar kamers, nog even naar het meer. En weer is er eten, pasta met saus en als toetje warme chocolademelk met slagroom en een koekje erin. Vuur en zang en een film, Lord of the Rings deel 1. En nu nog even genieten in een kouder worden windje, chips, vuur, gitaarmuziek, brandende lampjes boven ons. Wat een heel fijn kamp toch weer!