Dinsdag 2 september. De eerste dag op school, in ons gebouw, dat we huren van de scouting. We zijn er vroeg, om in te richten, maar merken al gauw dat we daar veel tijd voor nodig zullen hebben. Veel nieuwe kinderen, met andere behoeften; materialen die binnenkomen met de ‘oude’ kinderen, die ze mee naar huis hebben genomen.

Ik begin in de kleuterruimte. Leg een deel van de spullen in stapeltjes op een tafel: dat mag morgen in de kast (die dan komt). Verder een kleed op de grond met kratten met (voorlees)boeken ernaast, een krat met rekenactiviteiten, een tafel met beginnende leesactiviteiten, een grote tafel om aan te kleuren, spulletjes om mee te bouwen, een winkeltje te maken, met poppen te spelen… alles krijgt zijn eigen plek. Dit is de ruimte waar kinderen van 4-8 kunnen spelen, werken en leren.

In de grote ruimte hebben we intussen met z’n 21-en aan een grote tafel, bestaande uit 4 tafels, gegeten. Na het eten zetten we de tafels anders neer: 2 groepen van 2 tafels en nog 2 losse tafels, waaraan spelletjes kunnen worden gedaan, boeken kunnen worden gelezen, gecomputerd kan worden. Het wijst zichzelf wel; het ziet er in ieder geval in mijn ogen, aantrekkelijk uit. In de ruimte ernaast is het knutselen en kleien, wat ook al gretig gedaan wordt. Iedereen is aan het ontdekken wat er mogelijk is, wat je aan elkaar hebt en hoe je een dag op De Vrije Ruimte kunt doorbrengen. We zijn er weer!