Donderdag 4 oktober. "Gaan we nu naar de hut?", vraag Miquel als Marty met Emma binnenkomt om 9.00 uur. Wij, de begeleiders, willen eerst even koffie en kletsen hoe het allemaal gaat. Om 9.30 gaan we dan het bos in, naar de hut die Emma en Miquel dinsdag hebben gebouwd.

Helaas blijkt de hut van dinsdag ingestort te zijn. Vol goede moed beginnen we opnieuw. De basis is een vierkant van boomstamen. Emma maakt met Marty een kast. Miquel begint vast speren te slijpen, om later op de dag Emma te leren jagen (d.w.z.: de speer gooien op een prooi, een proefkonijn van zand). Ik maak een boomstampad, en begin een dakje over twee andere boomstammen, een schuilplek. Marty maakt versieringen van dennennaalden. De hut moet beschermd worden tegen indringers, dus maakt Miquel een hek van stokken. Hij maakt ook nog konijnenvallen en vindt een lieveheersbeestje dat later doodgaat en een begrafenis krijgt. We eten op een boomstam, zoeken takken, graven gaten. Het is middag voordat we weten.

Hebben we een gebouw nodig? Hebben we geld nodig om prachtig materiaal voor de kinderen te kopen? In het bos is toch alles te vinden… En als het regent, doen we gewoon een plastic zeil eroverheen. Miquel zou wel in de Middeleeuwen willen leven!