weer of geen weer, elke woensdag een duik in zee!

De eerste week, een week van opstarten en weer beginnen. Je hoofd nog half in de vakantie – hoe ging het ook alweer allemaal? De kinderen zijn er, ze stoeien, liggen boven op elkaar, even weten wie je bent. Hernieuwde kennismaking met elkaar.

opening van het schooljaar: bouwen aan een nieuw gebouw

Maandag om 9 uur gaat de hele school naar buiten, 63 leerlingen, acht vaste begeleiders, een aantal ouders, ondersteuners en de aanwezige vakdocenten. We hebben wel eens vuur aangestoken, voetstappen met verf gezet, onder een poort doorgelopen… Dit jaar gaan we bouwen. Een nieuw gebouw, dat is wat we nodig hebben en we hopen van harte dat dat dit jaar gaat lukken. Er ligt een basis van legoblokjes en per tweetal mag ieder zijn steentje bijdragen. Natuurlijk is het gebouw nog niet af, maar in de loop van het jaar zullen we verder bouwen hieraan.

Dan een maandagkring vol vakantieverhalen en verkiezingen voor de leerlingenkring en de bemiddelingskring. Sommige lessen beginnen meteen, anderen wat later, wanneer bekend is welke leerlingen zich hebben ingeschreven. Ik schrijf roosters in met mijn mentorleerlingen. Ze weten wat ze willen en kiezen waar ze blij van worden. “Eigenlijk wil ik geen les, maar ik wil het wel leren, dus ik doe het toch maar.”

Het is woensdag geworden. Eerste leerlingenkring met veel nieuwe gezichten en een ervaren gespreksleider. Daarna wil ik nog met een aantal kinderen roosters maken, maar er staan ook vier leerlingen voor mij die heel graag een dictee willen doen. “Dat staat op mijn rooster.” Gelukkig kunnen deze kinderen goed samenwerken. In tweetallen lezen ze elkaar de dicteewoorden voor, schrijven deze op en kijken ze samen na. Leerlingen het vertrouwen geven dat ze het kunnen; heel fijn als dat ook lukt!

Een van de fijnste dingen van deze dag moet nog komen: om 12 uur fietsen we met wie mee wil naar de zee en duiken erin. Nu is de zee nog warm, maar we willen doorgaan, elke week, het hele jaar door. Eens kijken wie er mee blijven gaan en bikkels van het jaar 2019-2020 zullen worden.