Woensdag 15 oktober. Daar zitten we dan in de werkruimte, om te werken. Vandaag zit ik er alleen met Heleen, de anderen zijn andere dingen aan het doen. Heleen pakt haar rooster erbij: "Eerst ga ik rekenen, en daarna ga ik spelling doen." Het idee is dat de leerlingen die hier komen zitten zelfstandig aan de slag gaan, en dat de begeleider hulp biedt als dat nodig is.

Heleen gaat ijverig aan het werk, maar komt er niet helemaal uit. Ze vindt het moeilijk om grote getallen (tot 100) bij elkaar op te tellen. We hebben wel een rekenrek, dat soelaas biedt tot 20, maar verder komen we niet. Hoe pakken we dat aan? Wat we nodig hebben is een getallenlijn. We gaan er zelf een maken! Met behulp van lineaal, potlood en gum tekenen we samen op 2 blaadjes 4 stukken van de getallenlijn. Bij elk getal komt een streppje, en bij 5 en 10 (en de veelvouden daarvan) een groter streepje. We zetten de goede getallen erbij, knippen ze uit, plakken ze aan elkaar, en plastificeren onze lijn van 0-100. 

Ha, nu kan Heleen verder, nu kan ze het zien waar je uitkomt als je 15 bij 45 optelt. Het hulpmiddel blijft, en het gaf grote voldoening om dat samen te maken.