Dit keer een blog van Ilse Wortelboer, stagiaire en 1 dag per week  begeleider op De Vrije Ruimte:

Maandag 20 april 2015.

Op de één of andere manier heeft iedereen meer tijd vandaag; zo voelt het dan toch. De kinderen zijn blij, de volwassenen zijn rustiger en vrolijker. Er hoeft niet zo veel. En dat op een maandag! Het komt vast door de lente, die nu toch echt al een tijdje begonnen is. De zon schijnt heel de dag en de leerlingen hebben zin om buiten te zijn. Na de lunch besluit Claartje dat ze met de jongere kinderen lekker in de voortuin gaat zitten. Ze heeft geen lessen en heeft alle tijd.

Claartje zit heerlijk in de zon voor te lezen aan Ea, Ilse, Inti en Jade. Ea ligt lekker languit op haar buik. Artemisia, Kyra en Tuana maken een winkeltje, waarin ze ‘loom’ elastiekjes verkopen. Ik kom kijken naar hun winkeltje, wat echt goed gemaakt is: een doos met een doorkijkgat als etalage en kassa tegelijkertijd. Ze hebben nog niet zo veel te koop staan of ‘in de uitverkoop’, zoals Artemisia zegt, maar dat komt wel. Ik ga binnen wat centjes halen en bedenk me dat een pot met munten hoog nodig speelmateriaal is. Tuana komt ook naar binnen en gaat op zoek naar een bakje voor de centjes.

Als ik weer buiten ben, vraag ik aan Kyra: “Hoe schrijf je ‘loom’ eigenlijk?” Kyra weet het ook niet zo goed en zegt tegen me: “Probeer het maar gewoon.” Vé zit naast me en zoekt het op. Haar telefoon geeft het antwoord en ze zegt tegen me:  “Je schrijft het inderdaad gewoon als ‘loom’.”  Vé en ik zitten inmiddels al een tijdje lekker op het trapje bij de voordeur in de zon. Vé probeert met wc-papier schone armen te krijgen: iemand heeft met een stift op haar armen gekliederd.

Ondertussen is Dechen de ‘waterman’ geworden. Artemisia, Kyra en Tuana hadden al wat krukjes en stoelen uit de speelruimte naar de voortuin gehaald. Dechen zet alles midden in de voortuin, haalt waterkannen en -bekers en schenkt iedereen ‘een lekker glaasje’ in. Het winkeltje wordt aangevuld met stukjes appel en sinaasappel. Sophie komt er ook lekker bij en gaat op het gras liggen, maar pas nadat ze Inti en Jade helemaal doodgeknuffeld heeft.

Opeens is er ook nog jongleerles in de tuin bij de kerk. Ik ga even kijken: de vrolijke ballen vliegen in het rond en op de grond.  Bijna twintig kinderen creëren samen een kleurig ‘ballenspel en -gevecht’. Het ziet er geweldig goed uit!

Aan het eind van de middag ben ik in de voortuin met Ea en Ilse. De meeste spullen zijn opgeruimd en terug naar binnen. De doos van het winkeltje is er nog en is door Ea omgetoverd tot een schuilplaats van Spiderman. Ilse zit lekker in het zand te spelen met een zwarte neus en sinaasappel op beide wangen.

Alles gaat zo vanzelf…  Zo fijn, zo’n middag in de voortuin in de zon!