Vrijdag 4 september. Een uitje, alweer (vorige week gingen we al naar het zwembad), in deze tweede volle week van het schooljaar. Lang van te voren gepland en nu ten uitvoer gebracht. Met zes leerlingen van 9-14 jaar vertrek ik op de fiets in de regen naar Madurodam. Nee, het wordt geen schoolreisje naar de kleinste stad van Nederland. Dit is een dagprogramma van Prodemos, huis voor democratie en rechtsstaat om leerlingen uit het basisonderwijs kennis te laten maken met democratie.

de bestuurders van Democracity: Lumen, Arthur,  Tycho, Jotte, Roos, Paula.

Als eerste komen we terecht in Democracity. Onze leerlingen zijn de bestuurders van deze stad. Per tweetal zijn ze lid van een partij. Welke belangen staan er op het spel? Waar staan ze voor? Hoe heet de partij? We krijgen een Partij van de Dieren, een partij VBL (Voor beter leven) en een partij voor voor Mens en natuur. Om de beurt mag elke partij een voorstel doen voor een gebouw dat in deze stad mag komen: een park, een camping voor vluchtelingen, een politiebureau (voor veiligheid), volkstuintjes en een ‘Hogeschool De Vrije Ruimte’ om ervoor te zorgen dat mensen in deze stad een degelijke opleiding kunnen krijgen om later aan het werk te gaan.

Welk gebouw kiezen we voor onze stad?

Dan mogen we Madurodam bezoeken en komen we terecht op het Binnenhof. De leerlingen zijn minister van Financiën geworden en mogen een kindermiljoenennota maken. Hoe verdelen wij de 200 miljard? Heel eerlijk, zo blijkt: ieder ministerie krijgt ongeveer evenveel geld. Als we later in de kelder van de Ridderzaal horen hoe de echte miljoenennota het geld verdeelt, blijkt dat heel wat minder eerlijk te zijn. Aan zorg en sociale zaken wordt wel heel veel geld uitgegeven! Daarna komen we -na een veiligheidscheck- in de Tweede Kamer. Zijn het echt 150 stoelen? Tycho telt ze allemaal. En wat doet de voorzitter? En het kabinet? Wat is het verschil tussen de leden van de Tweede Kamer en de ministers? De ministers zitten in vak K (van Kabinet) en de Tweede Kamer-leden zitten in de stoelen met het logo, per partij bij elkaar. De kinderen zijn enthousiast, stellen vragen, willen veel weten. Onze gids van Prodemos, Arjen, legt het allemaal helder uit. Iedereen is weer een stuk wijzer geworden!