gebouwen selecteren voor Democracity

Vandaag hebben we een uitstapje naar Prodemos, het huis voor democratie en rechtsstaat in Den Haag. De taak van Prodemos is uitleggen en laten ervaren: wat is politiek? Met 16 leerlingen tussen de 10 en 14 jaar zijn we in Madurodam en mogen we Democracity gaan bouwen, een eigen stad. De leerlingen zijn de gemeenteraad, maar organiseren zich eerst in groepjes om een politieke partij op te richten.

Per politieke partij mag iedereen een gebouw uitkiezen om in der stad te plaatsen. Onderwijs blijkt favoriet: een basisschool, een middelbare school en een hogeschool krijgen een plek in Democracity. Eén partij wil graag een tramlijn aanleggen, beter voor het milieu dan de auto, en ‘dan kun je andere dingen doen dan sturen’. Ook bos is belangrijk, dan heb je natuur en ontspanning. Iedereen is voor! Uiteindelijk staat de stad vol gebouwen, maar wat mis je? Winkels, politie, brandweer, leger, sporten. Gaat het echt zo in gemeenteraad? Nee, daar wordt meer gepraat en duurt het veel langer.

In Madurodam gaan we vervolgens op zoek naar bekende gebouwen, zoals het Binnenhof. Daarna  gaan we naar het echte Binnenhof. Op de fiets en dat gaat goed. We krijgen een kijkje in de Tweede Kamer, weten nu waar het kabinet zit en waarom er daar koffievlekken op de tafels zitten. Leerlingen stellen vragen over de rol van de koning en weten veel politieke partijen te noemen. Het was een waardevolle dag.