Vrijdag 14 september. Een debat voeren, dat past natuurlijk heel goed in de Week van de Democratie. Dus doen een aantal leerlingen dat, onder leiding van Aleit Veenstra, onze docent voor maatschappijwetenschappen. Ze heeft zich goed voorbereid. Een introductie over de spelregels van een debat:

Per onderwerp een kort filmpje, dan kiezen ze wie voor is en wie tegen en verzinnen ze hiervoor argumenten. Dat is best lastig voor de drie meiden van 10-11 jaar. “Ik wil helemaal niet vóór de doodstraf zijn…” zegt een van hen als het gaat over het al dan niet invoeren van de doodstraf in Nederland. Je kunt merken dat Sterre en Miquel (16) al eerder hebben gedebatteerd. Zij weten wanneer ze op een standpunt moeten ingaan, of het juist moeten afkappen. Dat werkt, door de toehoorders wordt hun groepje steeds als winnaar aangewezen. Het is leuk om te zien hoe ze in zo’n korte tijd zo intensief met een onderwerp bezig zijn en er zoveel van leren: kies argumenten die ertoe doen en de ander kunnen overtuigen.

En dan De Vrije Ruimte-verkiezingen. De partijen hebben zich grondig voorbereid met leuzen, flyers, posters en mond op mond reclame. Iedereen zit klaar om te luisteren naar hun verkiezingsspeech. Met de hele partij tegelijk (vier kandidaten!) presenteren ze zich. De Vakantiepartij trapt af: Ook de arme mensen moeten op vakantie kunnen. Dan komt de Partij Lol: voor meer gezelligheid en lol in het leren op school. “Hoe doen jullie dat?” “Nou, bijvoorbeeld een mop vertellen als je even geen zin meer hebt om te leren!” Als laatste de Milieupartij: voor een schoon Nederland! Wie zal er winnen? Net als in het echt maak je een rondje rood bij de partij die jij het beste vindt. De Partij Lol wint met 11 stemmen, gevolgd door de Milieupartij met 10 stemmen en de Vakantiepartij met 7 stemmen. Een coalitie is snel gevormd: Lol en Milieu gaan zorgen voor plezier op school in een schone omgeving. Daar kunnen ze in Den Haag misschien nog wat van opsteken…