Maandag 4 november. “Spelling” staat er op het rooster voor de kleuters. Eigenlijk had het ‘spelen met letters’ moeten heten, want dat is wat we doen. We beginnen vandaag met het kleien van letters van brooddeeg. Grijpen, vastpakken,  zelf maken, gaat vooraf aan het be-grijpen. Ieder maakt een letter die hij wil. De letters van je naam bijvoorbeeld. Artemisia heeft wel heel veel letters te kleien. Dechen maakt de D. De T lukt ook goed. Later probeert hij een A, maar zelf vindt hij deze letter niet gelukt. Dan maar een O, want die vormt zich haast vanzelf als je een slangetje van de klei hebt gemaakt en de eindjes aan elkaar plakt. We doen de letters in het oventje en wachten tot ze hard zijn. Volgende week gaan we ze verven.

Ik klei de letters die nodig zijn als je met jonge beelddenkers  aan de slag wil met spellen: 00, m, k, a,t, s. (Uit: Beeld en brein, beelddenken in de praktijk) Met deze letters gaan we later woorden maken. Om ze nog beter te onthouden, zullen ze straks een speciale kleur krijgen: medeklinkers blauw, lange klanken (oo) geel en korte klanken (a) groen. De kleuren van Pi-Spello die goed werken bij álle leerlingen, niet alleen degenen die spelling lastig vinden. Er kunnen ook 1 of 2 letters van de eigen namen van de kinderen bijkomen, om ze nog meer te motiveren mee te doen.

Aan dat meedoen vandaag geen gebrek. Ik begin met een clubje van vier kinderen en steeds komen er kinderen bij. Ook Billie (10) en Tycho (8), die mooi oo’s en a’s voor mij maken. En Simon (8), Clara (9), Deyk (10) en Kristo (9) die een heel grote beginletter van hun eigen naam maken (Simon), of een enorme OO met behulp van zijn armbandjes (Kristo), het woord ‘peace’, met het peaceteken verwerkt in de letter a (Clara), en een woord wat hij denk ik heel mooi vond: tatoo (Deyk). Als laatste voegt Noah (5) zich bij dit gezelschap, een beelddenker. Een letter maken? Hij maakt een grote bal! “Ja”, zegt hij, “maar dat is toch eigenlijk gewoon een oo…..”