Donderdag 3 september. Al om 8.10 uur staat Mees voor de deur met een stapel papieren in zijn hand. Snel gaat hij aan het werk. "Mam, gauw, plakband!" De papieren zijn posters waarop aan ons, begeleiders en kinderen van De Vrije Ruimte, wordt gevraagd om te stemmen op Mees als voorzitter van de schoolkring. Een foto van hemzelf, met de voorzittershamer stevig vast en daaronder enkele punten waarom we hem moeten kiezen: een luisterend oor; dat iedereen meetelt, eerlijke beslissingen in de schoolkring. Om half negen hangt het hele gebouw vol A4-tjes met Mees. Ballonnen erbij en de campagne is een feit.

Om negen uur komt de andere voorzitters-kandidaat rustig aangefietst. Hij heeft niets bij zich, maar gaat onmiddellijk aan het werk. Een kwartier later hangen ook zijn posters overal. "Stem Miquel, eerlijk, vrijheid, helpt u bij moeilijke beslissingen…"

Na de lunch is hét moment daar. De voorzitters-kandidaten zullen hun toespraken houden, wij mogen vragen stellen, en daarna mag iedereen het stembiljet invullen. De toespraken duren nog geen 30 seconden. Oei, het is moeilijk om op basis daarvan te beslissen wie we moeten kiezen. We wikken en wegen, denken en durven uiteindelijk een kruisje te zetten. Marty telt de stemmen: 1 voor Mees, 1 voor Miquel… zo gaat dat door totdat ieder 5 stemmen heeft. Er is nog 1 briefje over (de jongste kinderen wilden niet mee stemmen), voor wie zou dat zijn. Het wordt Miquel. Gefeliciteerd! We kijken met spanning uit naar de eerste schoolkring onder zijn voorzitterschap.