Maandag 26 mei. Stephanie (11) weet al wat ze wil: dierenarts-assistent worden. Ze wil zich erin verdiepen en kijken wat zij nodig heeft om later de opleiding te kunnen doen. Vorige week hadden we het erover. Ze zat met een aardrijkskundeboek voor zich en zei dat ze ook wel aardrijkskunde wilde doen. Oké, zei ik, kun je me vertellen wat je dan wil  met aardrijkskunde, wil je meer weten over Nederland, over Europa, over delfstoffen, over landwinning… "Nou, dat staat hier in het boek", zei Stephanie. Ja, we konden natuurlijk het boek doornemen, de lesjes volgen, maar misschien was er al iets waarover ze meer wilde weten. Ze dacht even na, kreeg toen een twinkeling in haar ogen: over dieren, en hun verzorging, daar wilde ze meer van weten!

Via internet vroegen we vast informatie aan voor de opleiding tot dierenartsassistent. We spraken af om vandaag naar de bieb te gaan en boeken te zoeken over dierenverzorging. Met z’n tweeën op de fiets er naar toe, en al snel vijf boeken gevonden. Een honden- en katten abc, een boek over paardenverzorging, en twee informatie-boekjes over de dierenarts. Stephanie had zin om erin te beginnen.

Spannend vind ik het, om dit proces in te gaan. Iemand start haar zoektocht naar wat ze werkelijk wil. We beginnen met teksen en plaatjes in boeken, maar gaan zeker ook in het echte leven kijken: wat doet een dierenarts-assistente in de praktijk? En wat zal deze zoektocht ons brengen?