Maandag 9 februari. Echt zo’n maandag-begin: Iedereen druppelt binnen, blijft even hangen aan de koffie- en thee-tafel, en gaat daarna zijn eigen gang. Heerlijk om te zien hoe iedereen dan bezig is: nieuwe spelletjes worden uitgeprobeerd, Yanna en Tycho spelen met playmobil op de grond; Zita en Noor zitten met kapla en beestjes aan tafel; Stephanie blijft lekker kletsen met een kopje thee; Miquel is alweer naar het achterbos met z’n vrienden; Cem stoeit met Job; Jeremia bereidt de schoolkring voor, Naomi speelt viool met Myriam en Paula drentelt tussen alles door en heeft nu al honger!

Na de mededelingen van de schoolkring (een proefjesclub met Gert, een warme-truiendag a.s. vrijdag, nieuwe docenten voor techniek en scheikunde) houden de meesten het voor gezien. De die-hards blijven zitten voor het voorstel van Robin: iedere week een warme-truiendag… Dat vinden we toch wat veel. Iedere maand dan? Niet iedereen kan hier zomaar mee leven, en dat mag ook gezegd worden. Volgende week komt het weer op de agenda en nemen we er een besluit over.

Tijd voor de taalclub en Engels. Het wordt vol in de werkruimte en er wordt hard gewerkt. Ondertussen worden in het achterbos kluisjes gefabriceerd van de stenen die Joost ooit meenam. De tafel wordt gedekt, de lunch gegeten, de tafel afgeruimd en Job en Gijs wassen samen af, met Stephanie, die zorgt dat dat allemaal goed gebeurt. Herman is er al om het boek ‘De ontdekking’ uit te lezen. Ze luisteren en lezen mee met rode konen. Een dag op De Vrije Ruimte die door iedereen intensief beleefd wordt.