Maandag 26 oktober. Fair Trade, Eerlijke Handel. In Nederland is daar een speciale week voor en De Vrije Ruimte doet mee. Heerlijk zo’n projectweek op school, waarin iedereen bezig is met het onderzoeken, beschrijven, schilderen, naaien, proeven van Fairtrade-producten. Het begon allemaal al op zaterdag, de dag waarop de gemeente Den Haag officieel een Fairtrade-gemeente werd. De Vrije Ruimte was daar als eerste Haagse Fairtrade-school vertegenwoordigd met een kraampje en Marty mocht vertellen over hoe wij dat doen als school.
Yanna maakt van oude kleding een nieuw jurkje
Vandaag barst het los op school. Na de mentorkring gaat ieder mentorgroepje (althans, degenen die mee willen doen) starten met hun productonderzoek: bananen, thee, chocolade, kleding, koffie. Ik bof, ik mag chocolade onderzoeken met mijn groepje zes tot negenjarigen. Eerst maar eens proeven, een reep melkchocolade uit de leerwinkel. Kijk, het fairtrade-keurmerkblaadje staat ook in de chocola zelf. Hij is zacht en zoet en smelt vanzelf in je mond. Een goed begin. Wat willen we eigenlijk weten van de chocola? Hoe wordt hij gemaakt? Waar komt chocola vandaan? Wat heb je nodig om hem lekker te maken? Als ik voorstel om een filmpje te kijken, waarin we misschien antwoorden op onze vragen kunnen vinden, zegt Dechen: “Hè nee, we zitten net zo gezellig rond de tafel te kletsen, dan hoeven we toch niet weer een filmpje te kijken.” Zo word je door je leerlingen gewezen op het feit dat je toch weer teveel zelf wilt bedenken en doen en voorbeelden wilt zoeken. Helemaal niet nodig, want zelf weten we al best veel van chocola:
- het wordt gemaakt van cacao
- cacao komt van de cacaoboon
- er moet suiker bij (en melk voor de melkchocola)
- je kunt het zelf maken
- eerlijke handel is dat de boeren genoeg geld krijgen voor hun producten
- chocola is LEKKER!
Voor de poster-presentatie van ons onderzoek op vrijdag gaan een aantal kinderen de letters versieren en er tekeningen bij maken. Anderen willen nu wel een filmpje over chocola zien. En iedereen wil heel graag een keer kijken bij een chocoladefabriek. Als ik dat woord intyp, kom ik bij de chocoladefabriek in Gouda terecht, maar dat blijkt een bibliotheek te zijn. Een chocoladewinkel dan maar, gelukkig vinden we er een in de buurt: Bonbonatelier Westerbeek. Vrijdag mogen we daar op bezoek komen om te zien hoe chocola wordt gemaakt. Smullen!